Lavere dansk vekst enn ventet

Den økonomiske veksten i Danmark i år blir neppe på mer enn 0,9 prosent, mener den danske sentralbankens økonomer. I mars spådde de samme økonomene en vekst på 1,9 prosent. 

Den økonomiske nedturen har kommet raskere enn ventet, het det i en kunngjøring fra Nationalbanken i København torsdag. De advarer statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans regjering mot å slakke tøylene i finanspolitikken.

– Det vil true den økonomiske politikken som har som overordnet mål å holde arbeidsløsheten på dens nåværende, lave nivå. Det kan få alvorlige følger for samfunnsøkonomien og for enkeltmennesker, het det i kunngjøringen fra Nationalbanken.

Den danske økonomien går alt det remmer og tøy kan holde, og det fins ikke reserver av arbeidskraft til å øke tempoet. I denne situasjonen frykter økonomene at uhemmet lønns- og prisvekst skal skape ukontrollert inflasjon.

I denne situasjonen tar Nationalbankens økonomer til orde for reformer som kan bidra til å øke tilgangen på arbeidskraft. Dette er en utfordring for den danske økonomien også på lang sikt, het det i torsdagens kunngjøring.