Mange dør i el-branner

Årlig omkommer 50 - 70 personer ved branner her i landet.

Opptil en tredel av dem omkommer ved branner forårsaket av feil ved det elektriske anlegget eller på grunn av feil bruk av elektrisk utstyr. Regnet per million innbyggere, har Norge og Finland klart høyest antall omkomne ved elektriske branner i Norden, melder dsb.no.

Avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB trakk fram disse tallene under åpningen av årets konferanse for Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) i Tromsø i formiddag. Norge og Finland har i perioden 1996-2006 i gjennomsnitt fire omkomne per million innbyggere ved branner som har sammenheng med elektrisitet, mens Danmark har to og Sverige èn. Årsakene til at Norge og Finland skiller seg så klart ut kan være flere, men for Norges del er mer bruk av elektrisk energi enn våre naboland, helt klart en medvirkende årsak.

Mens statistikkene over omkomne ved elektriske branner har en negativ utvikling, skjer det nå svært få dødsfall - ett til to per år - etter berøring ved elektrisitet her i landet. Hittil i år har èn person omkommet.

Årets konferanse for Det lokale elektrisitetstilsyn samler vel 200 deltagere og er en viktig møteplass for informasjon og dialog mellom sentrale og lokale elsikkerhetsmyndigheter.