Lystelige år på Vestlandet tross finanskrisen

Økonomiprofessor Arild Hervik har ingen tro på at den globale finanskrisen vil slå ut i en negativ utvikling for oljefylkene på Vestlandet.

- Det er også all grunn til å tro at de kommende tre årene blir lystelige for Kristiansunds vedkommende, sa økonomiprofessoren på «Oljens dag» i Kristiansund.

Vestlandet
Overfor NTB legger han til at det samme gjelder hele Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland. Forutsetningen er at oljeprisen ikke faller så veldig langt under 90 dollar per fat, og i alle fall ikke under 60-70 dollar fatet. Det tror han ikke den vil gjøre.

- Jeg tror det er Østlandet som får merke virkningene av finanskrisen best. Det er der spekulantene bor, og det er der bygg- og anleggsvirksomheten vil få kjenne virkningene sterkest. Dette vil utløse en motkonjunktur fra myndighetenes side, og den vil virke positivt inn for denne sektoren også i andre deler av landet, sier Hervik til NTB.

Han tror det vil bli to-tre år med nedgang før oppturen sakte starter igjen, men at kløften neppe blir så dyp som mange åpenbart forestiller seg - heller ikke på Østlandet.

- Bankene våre rammes ikke av krisen, vi har en \sterk petroleumsrelatert aktivitet, og en motkonjunkturpolitikk vil bidra positivt til at vi ikke blir så hardt rammet, sier Hervik.

Hallelujastemning
«Oljens dag» i Kristiansund onsdag var preget av en sammenhengende hallelujastemning som varte helt til det var slutt et stykke utpå ettermiddagen.
Hervik og hans kompanjong i Møreforskning, Oddmund Oterhals, tegnet et bilde av en by som brukte 25 år for å oppnå de første tusen landbaserte oljearbeidsplassene, men bare tre år på de neste tusen. I Møre og Romsdal er det nå 20.000 arbeidsplasser i petroleumsvirksomheten. De fleste av disse er globalt innrettet og langsiktige.

- Dette klapper ikke sammen, med mindre oljeprisen og resten av verden klapper sammen, sa Oterhals.

På Oljens dag kom det positive signaler på rekke og rad fra Norske Shell, StatoilHydro og Total knyttet til petroleumsvirksomheten i Norskehavet.

Høy aktivitet
En gammel traver i Norskehavet, Draugen-plattformen, vil produsere helt til 2025 fortalte informasjonsansvarlig for Draugen og Ormen Lange, Kitty Eide. Plattformen skulle vært stengt ned i 2010. Bedre teknologi og høy oljepris gjør at den kan produsere i mange år ennå.

På Ormen Lange, Norges nest største gassfelt, går produksjonen over forventning.

Rune Adolfsen i StatoilHydro kunne fortelle om en rekke nye mindre felt som er i løypa for utbygging i Norskehavet, og som vil gjøre at en allerede høy aktivitet ved oljebasen i Kristiansund blir enda høyere.

Gassfeltet Victoria er det store forventninger til. Petroleumsingeniør Jonny Kolnes i oljeselskapet Total forteller at Kristiansund er valgt som base for utbyggingen. Foreløpig er anslaget for feltet 100 milliarder standard kubikkmeter gass, og den første gassen kan bli vunnet ut fra 2016. Victoria ligger i Norskehavet 50 kilometer fra Åsgard og 30 kilometer fra Heidrun.