Den verste frykten har gitt seg i markedet

Den verste frykten og uroen i aksjemarkedet har gitt seg, tror aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB NOR Markets. Med to års horisont er nå tiden for å kjøpe, mener han.

Det etterlengtede oppsvinget startet umiddelbart da børsklokka klang 9.00 onsdag. Etter få minutters handel var hovedindeksen opp 3,79 prosent. Etter litt berg og dal-bane på formiddagen lå den halvannen time før handelsslutt på 336,48, en oppgang på 0,87 prosent.

Fullt så bra var ikke onsdagen ved børsene i Sverige og Danmark, med fall på henholdsvis 2,08 og 1,26 prosent. Den positive utviklingen deler Oslo Nikkei 225-indeksen i Japan (+1,21) og den franske CAC 40-indeksen (+0,30). Etter en snau halvtimes handel onsdag var både Dow Jones- og Nasdaq-indeksene i USA ned 1,18 prosent.

Takket være AIG
Hovedindeksen her hjemme falt over 10 prosent mandag og tirsdag, men snudde som ventet etter at verdens største forsikringsselskap, American International Group (AIG), ble reddet av den amerikanske sentralbanken natt til onsdag norsk tid.

Den amerikanske sentralbanken spytter inn snaut 500 milliarder kroner i kriselån de neste to årene for å redde AIG. Frykten for en global krise var for stor til at den amerikanske sentralbanken våget å la AIG bukke under.

- Vi fikk veldig gode signaler fra USA i går. Hvis AIG hadde gått over ende, ville det kunnet gi en total finanskollaps og en systemkrise i markedet, sier aksjestrateg Erlend Lødemel til NTB.

At også oljeprisen la på seg, bidro ytterligere til optimisme på det råvarefølsomme aksjemarkedet i Oslo.

Forbi overhengende farer
Om oppgangen er forbigående eller permanent, er veldig vanskelig å si. Men utsiktene for de nærmeste dagene ser ut til å være positive.

- Slik vi vurderer det nå, er vi forbi de største og mest overhengende farene på kort sikt. Så det ligger til rette for noen dager med positiv utvikling. Men fortsatt er det en finanskrise å komme gjennom. Både banker og bedrifter har fortsatt høye lånekostnader på global basis. Og det er en del usikkerhet knyttet til mindre selskaper, så flere konkurser kan ikke utelukkes. Det er for tidlig å si at faren er over i et langsiktig perspektiv, sier Lødemel.

Sterk mage? Kjøp nå!
Både private og institusjonelle aksjespekulanter har tapt stort den siste tiden. Men for de tøffe er dette tiden å investere på, ifølge aksjestrategen.

- Hvis man har minst to års horisont, tror jeg utsiktene er veldig gode. Men på kort sikt må man være forberedt på fortsatt turbulens på børsen. Man må være forberedt på et urealisert tap, som kan føre til dels kraftig ubehag. Men for dem med sterk mage og god nattesøvn tror jeg dette kan være et godt tidspunkt å kjøpe aksjer på, sier Erlend Lødemel.