Mange havner i luksusfella

For noen er det luksusfella, og ikke økt boligrente, som fører til en skakkjørt økonomi.

 

Noen tusen nordmenn har virkelig problemer med økonomien sin og har havnet i den såkalte luksusfella. Det betyr at de har et forbruk som er over evne, de får stadig nye kreditter, betaler ikke regninger, har rot i papirene sine, klarer ikke si nei til nye tilbud og orienterer ikke ektefellen om hvordan det går med økonomien.

Folk som har havnet i luksusfella, kjøper gjerne hvitevarer på avbetaling, men har derimot ikke trøbbel med boliglånet.

- Boliglånet klarer disse menneskene av en eller annen grunn å betale. Det er ikke boligrentene, men alle kredittene til 20 prosent rente som skaper mest hodebry for dem, sier forbrukerøkonom Mange Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Hund og flatskjerm
En luksusfelle-familie har gjerne forsikret hunden, men ikke barna, har dyr flatskjerm-TV, men betaler ikke oppholdsbetalingen i barnehagen, og kjøper hunden på kreditt.

- Min erfaring etter å ha gitt råd til flere som sliter, er at mange av dem har hatt mye penger en periode, men når pengene tar slutt, har de ikke klart å redusere forbruket, sier Gundersen.

Han første og enkle råd til dem som virkelig sliter med økonomien, er: Hvis det er tomt på lønnskontoen, så ikke bruk mer penger.
- Mange får nærmest en a-ha-opplevelse når de får dette enkle rådet.
- Hvor mange nordmenn har havnet i luksusfella?
- Det er ikke så lett å si, men det er nok snakk om flere tusen.

Ikke Lotto
Når økonomien virkelig beveger seg mot stupet, fins det en vei ut, understreker forbrukerøkonom Gundersen. Du kan søke råd i banken din, helst før gjeldsproblemene blir for store. Du kan også sjekke om boligen din har steget i verdi. Med bedre sikkerhet, kan du få lavere rente. Det kan også være lurt å be om lengre nedbetalingstid på huslånet ditt, eller du kan be om avdragsfrihet i en periode hvor du har dårlig råd. Å selge boligen og kjøpe en billigere, kan også være en løsning.

Er du gjeldsslave, slutt for all del ikke å åpne posten din og ta ikke opp nye kreditter for å dekke gamle. Det er heller ikke særlig lurt å bruke 800 kroner i uken på Lotto eller pengespill.