– Dagens boligrente er normal

Boligrenten ligger nå på et normalt nivå, og de fleste av oss tåler en renteoppgang, mener forbrukerøkonom. Folk som har plassert sparepengene på børsen, har det verst nå. 

Mange går kanskje med et lite sug i magen etter at flere banker har varslet at boligrenten kommer til å gå opp som følge av finansuroen i verdensmarkedet. Men de fleste i Norge har god økonomi og trenger ikke engste seg unødig, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen. Dagens boliglånsrente er heller ikke ekstraordinært høy, den er tvert imot ganske normal, påpeker han.

– I dag ligger fastrenten på i overkant av 6 prosent, det gjorde den også for ti år siden. Problemet er bare at vi har hatt en veldig lav rente en stund, og da svir det på pungen når renta går opp og man ikke har tatt nok høyde for det, sier Gundersen til NTB.

I en måling fra Visendi som ble gjort for en uke siden da finansuroen startet, sier 52 prosent at de har god økonomi, mens 8 prosent oppgir at de har dårlig økonomi.

– De som har grunn til å være bekymret nå, er de som har plassert mange penger på børsen, sier Gundersen i Sparebank i Gruppen.