Sterk start på Oslo Børs

Etter to dager med kraftig fall steg hovedindeksen på Oslo Børs med 3,79 prosent de første fem minuttene etter børsåpning onsdag. 

Hovedindeksen falt over 10 prosent mandag og tirsdag, men spratt opp fra 333,58 poeng til 346,22 poeng umiddelbart etter at aksjehandelen startet onsdag. Den etterlengtede oppturen var ikke uventet etter at verdens største forsikringsselskap American International Group (AIG) ble reddet av den amerikanske sentralbanken natt til onsdag norsk tid. At også oljeprisen la på seg, bidro ytterligere til optimisme på det råvarefølsomme aksjemarkedet i Oslo.

Den amerikanske sentralbanken spytter inn snaut 500 milliarder kroner i kriselån de neste to årene for å redde AIG. Dersom forsikringsgiganten hadde gått konkurs ville det fått store følger for finansmarkedene både i USA og i resten av verden. Bush-administrasjonen ga grønt lys til redningsoperasjonen tirsdag kveld, for å forhindre kjempekonkursen. Frykten for en global krise var for stor til at den amerikanske sentralbanken våget å la AIG bukke under.

Listen over aksjer i pluss onsdag formiddag var like lang som taperlisten har vært de siste dagene. Av de mest omsatte aksjene utmerket både Norsk Hydro og Yara seg med solid oppgang.

Også de toneangivende europeiske børsene åpnet i pluss onsdag formiddag. I Asia pekte pilene både opp og ned etter at de amerikanske børsene avsluttet tirsdagen med solid fall.