En trygg økonomisk havn

Norge er en trygg havn i det uværet som raser i det internasjonale finansmarkedet for tiden, mener eksperter.

Det ble en dårlig dag på Oslo Børs også tirsdag. Et fall på drøyt 9 prosent på ettermiddagen tydet på at det kunne gå mot ett av de styggeste kursfallene på Oslo Børs noensinne. Men mot stengetid tok hovedindeksen seg noe opp og endte 5,78 prosent i minus. Oppgangen skyldtes blant annet at børsen i USA startet positivt ved åpning tirsdag ettermiddag norsk tid, til tross for finansuroen som herjer landet.

Oljeprisen fortsatte imidlertid å falle, og prisen på et fat nordsjøolje endte under 90 dollar.

Tillitskrise
Sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen sier at Norge er en trygg havn sammenlignet med uværet i det amerikanske finansmarkedet:

- Norge har penger på bok og vi lærte av bankkrisen på 1980-tallet, noe som blant annet har resultert i atskillig strengere offentlige krav til bankvirksomhet enn i USA, sier han.

Andreassen peker på at vi nå ser en tillitskrise til finansvesenet, særlig i USA, som mandag opplevde den verste børsdagen på sju år. Ett av de store spørsmålene der er om forsikringsselskapet AIG vil unnslippe konkursspøkelset i siste liten.

Renten ned?
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier at norske banker i liten grad vil gå på de samme verdipapirtapene som mange utenlandske finansinstitusjoner nå opplever.

- Det viktigste for bankene her i landet er hvordan låntakerne greier seg. Det er ikke noe som tilsier at norske lånekunder skal få spesielt store problemer framover, men lånekundene må nok regne med at bankene setter opp renten på boliglån som følge av den internasjonale finansuroen, sier Bruce til NTB.
Han ser imidlertid ikke bort fra at boliglånsrenten kan gå ned utpå nyåret dersom det roer seg på finansmarkedet.