Sier nei til spleiselag for ny stavkirke i Trøndelag

Kultur- og kirkedepartementet (KUD) sier nei til å være med på et spleiselag for å bygge en ny stavkirke på Hindrem i Leksvik kommune i Nord-Trøndelag.

Avslaget begrunnes med at KUD ikke har noen tilskuddsordninger rettet mot slike tiltak, går det fram av svaret til Hindrem Stavkirkelag, som i juli i år søkte departementet om 500.000 kroner.

Dersom Hindrem Stavkirkelag allikevel klarer å realisere sine planer, vil stavkirken på Hindrem - på vestsiden av Trondheimsfjorden - bli den tredje nye stavkirken som reises i Trøndelag. En kopi av Kolbrandstad stavkirke på Hølonda i Melhus kommune ble bygd av bygdefolket og sto ferdig i 1999. En kopi av gamle Haltdalen stavkirke fra 1170 ble oppført i Haltdalen i Holtålen kommune i 2003. Originalen ble flyttet til Trondheim i 1880-årene, og står nå på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim.

Hindrem Stavkirkelag vil bygge enda en kopi av Haltdalen stavkirke, og har budsjettert med 1,9 millioner kroner. Dugnadsinnsats, gratis tømmer, bidrag fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, Leksvik kommune og andre lokale bidrag utgjør vel 1,2 millioner kroner.

Hindrem var kirkested fram til 1897. En tidligere stavkirke på stedet ble revet i 1665.