- Kan bli tidenes konkursår

- Mange konkurser kunne vært unngått om rutinene for innkreving var bedre, mener Heidi Skaaret, administrerende direktør i Lindorff.

Nær 2000 selskaper er blitt slått konkurs i Norge hittil i år. Etter en jevn nedgang de siste årene gikk antallet konkurser i norske bedrifter drastisk opp i andre kvartal i år. I juni annonserte Statistisk Sentralbyrå en økning på 26,6 sammenlignet med andre kvartal i fjor. Små og mellomstore bedrifter innen byggenæringen utgjør en stor del av antallet på konkursstatistikken med en økning på sju prosent fra 2007.

Om trenden fortsetter, tyder 2008 å bli tidenes største konkursår i byggenæringen. Kostnadsveksten og det stigende rentenivået har ført til relativt kraftig reduksjon av igangsatte boliger, og Byggenæringens Landsforening anslår at det totale aktivitetsnivået innen byggenæringen kan bli redusert med mellom åtte og ti milliarder kroner i 2008.

Lindorff forventer at antallet konkurser i Norge kan nå hele 3500 innen utgangen av året. Dette er nesten en tredobling sammenlignet med 2007.

Samtidig med konkursøkningen, ser finansselskapet en tilsvarende oppgang i registrerte inkassosaker.

Kunne vært unngått
Ifølge analytikere kunne mange av disse lett vært unngått om bedriftene hadde bedre rutiner for kredittsjekk og betalingsinnkreving.

- Samtidig som konkurstallene stiger, ser vi en tilsvarende økning i betalingsanmerkninger og registrerte inkassosaker blant norske AS. Hele 53 prosent av inkassosaker registrert i byggenæringen så langt i tredje kvartal 2008, er mot bedrifter det ikke anbefales å gi kreditt. Mange av disse sakene kunne vært unngått om bedriftene foretok en rask undersøkelse av kjøperen før avtalen ble inngått, fastsetter Skaaret.

Dårlige rutiner - store konsekvenser
Det siste året har den generelle renteøkningen ført til vanskeligheter for mange. For små og mellomstore bedrifter i byggenæringen har situasjonen vært spesielt merkbar, da disse ofte har lite tid til å kreve inn penger.

- Små aktører i byggenæringen er generelt er tett knyttet opp mot hverandre, og har større gjeldsgrad og lavere marginer enn andre næringer. Gjeld og likviditetsproblemer blant én eller flere AS kan dermed fort få negative ringvirkninger i store deler av næringen, sier Skaaret.

- At en betaling utestår behøver ikke å ha stor innvirkning, men for små bedrifter kan dette ha store følger. Om én kunde er sent ute med betalinger ser det ikke så ille ut, men om denne ene kunden står for en stor del av omsetningen kan det ha store finansielle følger om pengene ikke kommer inn til avtalt tid. Dette kan føre til likviditetsproblemer, stagnasjon og i verste fall konkurs, konstaterer direktøren.