Krisen skaper fall i boligpriser og økt rente

Finanskrisen i USA får ringvirkninger også i Norge. Vanlige forbrukere vil oppleve at boligen faller i verdi og at lånerenten øker. Men for Norge som land er det udramatisk, forsikrer finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun føler seg trygg på at Norge økonomisk sett skal komme seg helskinnet ut av dramatikken som preger amerikanske og europeiske finansmarkeder.

Men pensjonsfondet har tapt en halv milliard på at finansinstitusjonen Lehman Brothers er gått konkurs, og DnB NOR har varslet renteøkning, med henvisning til at bankens råvare, altså penger, blir dyrere å kjøpe inn.

Flere finansanalytikere spår en «mild lavkonjunktur», men frykter at nervøsiteten på børsene kan få følger som det i dag er vanskelig å overskue.

Penger på bok
- Vi er heldig stilt i Norge, med penger på bok. Dessuten har vi hatt større vekst i økonomien enn land rundt oss. Vår utfordring er å ta vare på det vi har etter den ekstraordinære høykonjunkturen. Men pengene som Pensjonsfondet har investert i Lehman, er nok borte. Eierne har tapt, inkludert oss, sier Halvorsen til NTB.

Hun understreker imidlertid at dette ikke truer framtidig pensjoner i Norge.

- Ingenting i dette er mer dramatisk enn det vi har tatt med i risikovurderingene for Pensjonsfondet. På kort sikt kan vi få et tap, men vi tjener på lang sikt. Fondet har jo nær sagt et evighetsperspektiv, sier Halvorsen. Hun mener turbulensen i USA ikke kom overraskende på dem som kjenner markedet godt, og legger til at det nå gjelder å ha is i magen.

Oslo Børs tok seg noe opp fram mot handelsslutt mandag, men hovedindeksen endte likevel med et fall på 4,49 prosent. På det verste var indeksen 7 prosent under fredagens sluttnotering. Mandag endte hovedindeksen på 354,06 poeng.

Dramatisk i USA
I norske finansmiljøer følger man med vantro hvordan krisen sprer seg i USA, der den ene institusjonen etter den andre pakker sammen eller ber om statlig beskyttelse.

- Det er dramatiske ting vi ser. Situasjonen kan sammenlignes med bankkrisen etter utlånsfesten på 1980-tallet. Lave renter og billig kreditt skapte en opptur. Nå går spiralen i revers, boligprisene faller kraftig og kredittveksten avtar, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.

I tillegg til elendigheten i Lehman Brothers, er Merrill Lynch solgt på billigsalg til Bank of America. I forrige uke så amerikanske myndigheter seg nødt til å overta lånegigantene Freddie Mac og Fannie Mae.

- Jeg tror vi aldri har sett noe lignende. Spørsmålet er om dette er selve kulminasjonen av krisen. La oss håpe det, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Dn.no.

Alan Greenspan, tidligere sentralbanksjef i USA, er rystet og sier at kriser som denne, kun inntreffer én gang hvert 50. eller 100. år.

Sover godt
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) bekymrer seg ikke for at børsen raser. Hun mener vi må være forberedt på svingninger i aksjemarkedet.

- Jeg sover godt om natta, sier hun.

Egentlig skulle Brustad fortelle om den statlige eierskapspolitikken da hun besøkte Oslo Børs mandag ettermiddag. Men det var spørsmål om den internasjonale finanskrisen og den sterke nedgangen i det norske markedet som dominerte pressekonferansen.

Harald Magnus Andreassen har ikke tro på at norske banker kan gå på ryggen som følge av situasjonen i USA.

- Selv om gjelden har økt mye i Norge, har det vært bedre bankhåndverk her enn i USA, sier han.

Likevel vil finanskrisen kunne påvirke innholdet i norske lommebøker. Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole tror fallet i boligprisene vil bli større enn ventet.