Grådighetskultur for fall

Det som nå skjer med de store finansinstitusjonene i USA, er skremmende og ingen vet hva dette vil si for verdensøkonomien. Det at den ene oppblåste banken etter den andre fallerer, får så være. Det skandaløse er at grådigheten som ikke kjenner noen grenser, har fått lov til å jobbe tilsynelatende helt fritt i amerikanske finanskretser. Vi har sett tilløp her hjemme også, og det er gale nok, men det som nå skjer på andre siden av dammen gjør at vi kanskje står overfor den største finansskandalen på 100 år.

 

Det utrolige er at de personene som har ledet an i spekulasjonene, nå kan trekke seg tilbake med fete fallskjermer. Det samme har vi sett i Norge også når noen har kjørt en bedrift på "dunken". Det alvorlige i situasjonen ellers er at det norske pensjonsfondet nå taper så det holder. De har satset stort på spekulasjonsforetakene. Hvor har kontrollen vært?

Mange av de problemene vi har i boligmarkedet i Norge skyldes spekulanter. Men bankvesenet må også ta sin andel av skylden. De har vært med å finansiere mange av spekulantene. Bankene har i tillegg utmerket seg med å oppkonstruere all verdens tvilsomme spareprodukter som er blitt tilbudt de siste årene. Dette har kostet mange troskyldige kunder dyrt.

Hvor mye staten til slutt vil tape på det amerikanske eventyret vet ingen. Men vi kunne i alle fall fått mange mil ny vei og vi kunne ha kommet langt i å rette opp alle feil og mangler i offentlige bygg og anlegg. Økonomene har sagt at en slik politikk ville ført Norge ut i det ytterste mørket.

Etter vårt syn er dette et "blåruss"-standpunkt som er i ferd med å overleve seg selv. Men kanskje de synes at det er greit at vi svir av noen milliarder kroner på amerikanske spekulasjonsaksjer. Vi foretrekker å bruke mer av disse pensjonskronene innenlands for å sikre både dagens innbyggere og fremtidige generasjoner nordmenn.

Vi lever godt om de såkalte økonomiske fagfolkene avfeier argumenter om å bygge ut Norge som amatørmessige. Men det som nå skjer må i alle fall få noen politikere til å få opp øynene for det som skjer. Det vi har sett av kommentarer fra noen av Regjeringens medlemmer i dag står i alle fall ikke til troende.