Aggressive ID kort-konsulenter

Flere konsulentbyråer tilbyr arbeidsgivere i bygg- og anleggsnæringen hjelp til å skaffe id-kort. Arbeidstilsynet har fått meldinger om at enkelte konsulentbyråer bedriver en aggressiv og feilaktig markedsføring av id-kortordningen.

Arbeidstilsynet har fått en del henvendelser fra både enkeltpersoner og virksomheter som blir kontaktet av konsulentbyråer som tilbyr hjelp til å skaffe id-kort. Noen fremstår som svært aggressive. Arbeidstilsynet vil nå følge opp disse konsulentbyråene. BNL oppfordrer bedriftene i næringen til å følge reglene om dokumentasjon slik at den blir godtatt av Arbeidstilsynet.

Følgende tekstmelding har tikket inn hos bedrifter i byggenæringen i Bergensområdet:

"Hei, Vennligst svar på denne meldingen med "navn OK" så får vi sendt ut skjema for ID-kort (i hht byggherreforskriften 2-B) i dag. Du får godkjent ID-kort inkl trådløs chip og lovpålagte oppdateringer innen 2 år. Pris er 1490,- engangssum. Denne kvitteringen er godkjent kvittering mot arbeidstilsyn at kortet er på vei. Mvh Arild Internsikring AS ( 488 98 496 ) "

Arbeidstilsynet presiserer at tekstmeldinger fra konsulentbyråer som bistår i prosessen, ikke gjelder som kvittering for påstartet søkeprosess av id-kort.

Det er kun kvitteringer og id-kort fra kortutstederfirmaet Norsik AS som er gyldige og som blir godtatt av Arbeidstilsynet.

Id-kort kan bestilles på nettsiden www.byggekort.no og koster ca. 50 kroner. Det er per 15.9.2008 utstedt 142.000 ID-kort.

Arbeidstilsynet understreker at det i utgangspunktet ikke er noe i veien med å bruke konsulenter til å bistå i søknadsprosessen.

Les hvordan en tømmermester i Bergen ble tilbudt ID-kort til blodpris
i Bergensavisen.