Åpner skatt i Rondane

Rondaneveien åpnes onsdag som nasjonal turistvei. Det skjer med stor festivitas på Strømbu rasteplass, der samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har rollen som veiåpner.

Denne vakre veien på riksvei 27 er ikke så veldig godt kjent for folk flest. Den går fra Enden i Stor-Elvdal kommune til Folldal sentrum i Hedmark.
Dalen veien går gjennom heter Atndalen, og er en parallelldal til Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Vinternatten
I dette området malte Harald Sohlberg sitt kjente maleri «Vinternatt i fjellene» eller «Vinternatt i Rondane» som det også er blitt kalt. Maleriet er kåret til Norges nasjonale maleri av Nitimen og Dagbladet én gang på 1980-tallet, og det er innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

Det de fleste har trodd er at Harald Sohlberg sto på det stedet langs Rondaneveien som i dag kalles Sohlbergplassen og malte «Vinternatt i fjellene». Fra dette stedet ser fjellmassivet akkurat slik ut som på maleriet, og det er derfor et sted der mange stopper på turen gjennom Atndalen.

I forkant av veiåpningen er prosjektleder Helge Stikkbakke blitt kjent med et kart som en etterkommer etter Harald Sohlberg hadde med seg til gården Nordre Brend, der også Hamsun i sin tid bodde. På dette kartet hadde Harald Sohlberg selv merket av de stedene i terrenget han sto da «Vinternatten» ble malt, til sammen ti ulike steder.

Studerte detaljer
- Dette forteller at han var svært grundig i arbeidet han gjorde. Han gikk turer og studerte fjellene i detalj fra ulike steder og laget skisser, sier Per Kollstad i Turistvegprosjektet til NTB.

Kartet har ikke vært kjent for offentligheten tidligere, og gir dermed ny informasjon om Sohlberg og hans arbeid med det som kan kalles vårt nasjonalmaleri.

Sohlberg arbeidet i tre år med dette bildet, og han tok opp igjen arbeidet flere ganger før det var helt ferdig i 1914.

Selv om det er fjellene som er hovedattraksjonen for den som kjører Rondaneveien, er tilknytningen både til Sohlberg og Hamsun med på å gjøre denne veistrekningen interessant.

Månekald vinterkveld
Prosjektleder Helge Stikkbakke vil ikke høre snakk om at det er «baksiden av Rondane» som kan betraktes fra Rondaneveien.

- Hva som er baksiden og hva som er forsiden kan nok diskuteres. Det som er helt sikkert er at denne veistrekningen ikke har vært så veldig godt kjent og heller ikke så veldig trafikkert, sier Stikkbakke.

Nå er det investert over 20 millioner kroner i Rondaneveien, og arbeidene er ennå ikke helt ferdig. For folk som kjører nord-sør i Norge kan Rondaneveien være en spennende avstikker. Også for den som liker å bruke sykkelen er Rondaneveien et fint alternativ. For å fange stemningen og den trolske blåfargen i Harald Sohlbergs fantastiske maleri må du kjøre riksvei 27 fra Enden til Folldal - eller motsatt - en månekald vinterkveld.