Viktig satsning

Vi gratulerer Ølen Betong med den nye ferdigbetongfabrikken som er åpnet på Kola i det strategisk viktige nordområdet i Russland. Vi håper at dette kan innvarsle et godt og varig forhold. I riktig gamle dager - før den russiske revolusjon - var det en rekke norske virksomheter i dette området. Flere norske bedrifter som Bjørn i Tromsø, har også forsøkt på etablering i nyere tid. Det gikk ikke så bra. Russerne tok over virksomhetene på en heller spesiell måte. Vi håper det går bra for Ølen.

Det er en utfordring å drive i dette området. For vår del håper vi at dette kan innvarsle en ny tid også for Russland. Det å ha oppegående utenlandske bedrifter kan bidra til å utvikle nordområdene på en god måte. Men da er det viktig at russisk byråkrati blir tilpasset en ny virkelighet - og det er viktig at russiske myndigheter slår ned på alt som kan smake av mafiatilstander.

Dessverre er det en del mennesker som har skodd seg på de omveltninger som skjedde da gamle Sovjetunionen falt sammen. En del av de nyrike russerne har en egen oppfatning hva som er lov og rett. De har også innført sine egne økonomiske lover innen næringslivet. Slik kan det selvsagt ikke være i en rettsstat.

Etter det som nylig har skjedd i Georgia, er det et anstrengt forhold mellom Russland og Vesten. Vi får håpe på at vi kan bevare et godt naboforhold mellom Norge og Russland, og vi håper at nettopp slike etableringer som den Ølen nå har gjort i Russland, kan bidra til å fremme vennskap og samarbeid. Dette er en modig og dristisk investeringer som kan gi et stort utbytte.