Frisk fabrikkåpning

Med over hundre inviterte gjester og et stort presseoppbud kunne Ølen Betong onsdag offisielt åpne sin fabrikk i Murmansk.

Ølen Betong, med eier Atle Berge i spissen, har de siste to årene arbeidet hardt for å få sin satsing i Nordvest-Russland i gang. Onsdag kunne han sammen mange av sine ansatte, offisielle representanter fra både Norge og Russland samt andre samarbeidspartnere åpne sitt flotte anlegg i polarbyen på Kola.

Fabrikken er nå i full gang med å levere betong til det strategisk viktige nordområdet.

Ølen Betong har satset rundt 45 millioner kroner på betongfabrikken like utenfor sentrum av Murmansk. De har kjøpt et tomteområde på 75 mål, selv laget en kilometer lang vei til anlegget og satt opp et topp moderne blandingsanlegg. Et eldre bygg på anlegget er renovert og skal bli verksted, kontor og så videre.

- Vi er nå i gang med å levere betong i Murmansk-området, og det ser meget bra ut, sier en fornøyd Arne Haldorsen, adm. direktør i Ølen Betong, til Byggeindustrien. De første leveransene har gått etter planen, og mottakerne har vært meget godt fornøyde med betongen.

- Vi har flere ganger fått fortalt at betong av god kvalitet er mangelvare i Murmansk, og vi håper selvsagt på store leveranser her, legger Haldorsen til.

Han kunne puste lettet ut etter en vellykket åpningsseremoni på anlegget onsdag. Her var mange ansatte fra Ølen, samarbeidspartnere som Rescon Mapei og Norcem på plass for å se på anlegget og være med på åpningsfesten. På plass under åpningen var også ordføreren i Vindafjord (hjemkommunen til Ølen Betong), flere representanter fra det norske konsulatet, ordfører i både Murmansk og Kola by, første viseguvernør i Murmansk fylke samt flere andre høytstående representanter fra de russiske nordområdene.

På plass var også et enormt presseoppbud. Så stor oppmerksomhet er det nok ikke mange fabrikkåpninger i Norge som får, og i hvert fall ikke innen betongbransjen. Hele fire tv-kanaler og minst ni skrivende journalister deltok på seremonien.

Årsaken til den store interessen er nok at det er sjelden det åpnes norske bedrifter av denne typen i byen, og det har aldri blitt åpnet en norsk betongfabrikk i området. Det er investert mange kroner og det er skapt mange lokale arbeidsplasser rundt satsingen.

Nettopp viktigheten av denne typen etableringer ble også nevnt i flere av talene fra de russiske offisielle representantene. De trakk frem viktigheten av et godt norsk-russisk samarbeid. De var også veldig positive til at en betongfabrikk som kan garantere god kvalitet etablerte seg i byen. De uttrykte et stort behov for denne typen satsinger.

- Vå bakgrunn for satsingen i Murmansk er todelt. Murmansk-regionen har store programmer for utvikling av infrastruktur samt at vi med denne etableringen kan forberede oss for å kunne bli en leverandør til Shtokmann-prosjektet, sier Atle Berge, som er generaldirektør for Ølen Betongs russiske selskap. Han har selv ledet satsingen nord, og har de siste to årene i stor grad bodd i byen. Han vil fortsatt bruke store deler av sin tid der. De har selvsagt planer om å bli en stor leverandør i området. Arbeidet med å skaffe oppdrag er nå i full gang.

Berge vil fremover arbeide med en utvidelse av satsingen, med etablering av en betongelementfabrikk samt egen tilslagsproduksjon.

Les mer om åpningen og satsingen i Russland i neste utgave av Byggeindustrien.