Barnehagebråk gir øresus

Ett av seks barn i norske barnehager er plaget av øresus som følge av støy. Samtidig er en av fire ansatte i barnehagene hørselsskadd av samme årsak.

 

Det viser tall fra Utdanningsforbundet og Arbeidstilsynet, melder Dagbladet.
Stress, hodepine, øresus, læringsvansker og i verste fall nedsatt hørsel er noen av plagene barn i bråkete barnehager risikerer.
Tallet er enda høyere for barn i skolealder.

Nå lanserer Utdanningsforbundet og Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) en felles landsomfattende kampanje, «God lyd», som skal få ned støyen i barnehagen.

- Støy er et av de mest belastende arbeidsmiljøproblemene i barnehagen. Og når støy er et problem for voksne, er det også det for barn, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, til avisen.

Ifølge Arbeidstilsynets rapport fra 2005 er 75 prosent av barnehageansatte utsatt for plagsom støy. Samtidig hadde bare én av tre barnehager i 2005 målt støynivået.

Nå tar kampanjen i bruk lydmålere, informasjonsmateriell og kosedyr for å stimulere til mer oppmerksomhet og bevissthet rundt støy i barnehagene. Målet er å forebygge hørselsskader.

- Hørselen er kanskje vår viktigste sans, og med mange støykilder i samfunnet som kan skade hørselen er det svært verdifullt at barna helt fra starten av får en bevissthet i forhold til lyd, sier HLFs forbundsleder Knut Magne Ellingsen på forbundets nettsider.

HLF har samtidig startet en innsamlingsaksjon via internett for å skaffe penger til innkjøp av lydmålere til barnehager.