Mesta er kommet for å bli

- Entreprenørselskapet Mesta vil overleve og er kommet for å bli, sier Kyrre Olaf Johansen som nå har gått fra den statlige bedriften til en annen statlig bedrift, nemlig Entra Eiendom AS.

Dannelsen av Mesta har kanskje vært en av norgeshistoriens største omstillingsprosjekter i nyere tid. Det å gjøre produksjonsavdelingen i gamle Statens vegvesen til en kommersiell entreprenørbedrift som skal konkurrere på alle plan, har også vært krevende. Toppsjefen Kyrre Olaf Johansen har stått sentralt i denne prosessen.

Ny tid
- Når Mesta nå er blitt konsern følte jeg at min tid som leder for dette selskapet var over. Da det åpnet seg en mulighet i Entra Eiendom AS var min konklusjon klar, sier Johansen til Byggeindustrien. Jeg sa selv opp i Mesta - og jeg satt i jobben fire måneder på overtid.

- Tiden i Mesta har vært meget interessant, men også krevende. Det å bygge opp en felles kultur, det å bygge opp et godt omdømme samtidig som man må nedbemanne og omstrukturere er ingen enkel sak. Men Mesta er i dag blitt et begrep som det norske folk kjenner.

Betydelig reduksjon
- Antall ansatte er redusert fra 5 000 til 3 000. Antall maskiner er redusert med to tredjedeler, antall leverandører er halvert, antall verksteder er redusert fra 82 til 18, maskinvedlikeholdskostnadene er halvert og sykefraværet er redusert fra 8,2 til 6 prosent. Dette har selvsagt gjort tilværelsen vanskelig for mange, men omstillingen var helt nødvendig. Mesta er fortsatt ikke kommet i mål når det gjelder inntjening. Vi har i alle våre årsrapporter også pekt på at 2008 og 2009 ville bli svært utfordrene. Det ser vi, men jeg er overbevist om at dette også skal komme på plass, sier Johansen.

Stor utskifting
- Det har vært mange utskiftninger i ledergruppen og ellers rundt om. I en bedrift som har endert seg så fort er ikke det unaturlig. Det som nå skjer er også en følge av at Mesta er på vei inn i en ny tid, sier Johansen som nå bretter opp ermene for å gjøre en god jobb for Entra Eiendom. Dette er et spennende selskap med mange spennende prosjekter, sier han.

Vi har et større intervju med Kyrre Olaf Johansen i Byggeindustrien nr. 12