Hemmelighold av byggskader

I Byggeindustrien er vi veldig opptatt av at byggenæringen skal lære av sine feil. Derfor er vi også opptatt av å skrive om byggskader. Det gjør vi ikke for å henge ut de bedriftene som har gjort feil, men vi gjør det for at vi skal lære. Men gang på gang nektes vi innsyn i slike saker. Advokatene står på trappen og nekter tilgang til bygg og anlegg. Vi trues med de grusomste represalier dersom vi skriver om skadene eller gjør noe som kan skade klientenes renome. Dette er kortsiktig og etter vårt syn utrolig tåpelig.

 

Når det avdekkes gjennomgående skader i leilighet etter leilighet - eller i baderom etter baderom - er det etter vår mening i alle interesse å vite hva som egentlig har gått galt - og det er også viktig å beskrive hva som gjøres for å rette opp feilene. Vi ser at det ofte er rene prosjekteringsfeil, men vi ser også en rekke eksempler på utførelsesfeil, på feil materialbruk og feil på produkter.
Advokatene er nærmest hysteriske for å dekke over slike saker. Noen av de skadesakene vi nå jobber med vil komme til retten. Uansett må noen fornuftige mennesker/myndigheter her skjære gjennom. Vi vil uansett komme tilbake med omtale av disse sakene.

Mange saker er også svært sammensatte. Spesielt kompliserte blir slike byggskader når vi snakker om mindre profesjonelle byggherrer. I de senere år er det laget mange sameiemodeller. Det tar ofte tid før slike sameier setter seg - og i løpet av denne tiden kan det oppstå mange byggskader som ingen egentlig tar tak i før det er for sent. Det kan koste den enkelte sameier dyrt. I mange slike sameier er det den enkelte sameier som har ansvar, for bl a å sørge for at sluker på terrasser er åpne. Mange av disse menneskene bor gjerne halve året andre steder. Mens man er borte er gjerne sluken tett og vannet strømmer inn i sameierens leilighet og videre til naboenes leiligheter. Følgeskadene kan bli store.

Vi ser det samme også i de nye famøse oppkonstruerte borettslagsmodellene som nå vil gjøre svært mange unge boligeiere fattige for resten av livet. En ting er den skyhøye fellesgjelden som gjør at mange brekker ryggen, men det er også mange skader i en del av disse prosjektene som vil legge en ekstra sten til byrden for den enkelte leilighetseier.

En del av de mest ekstreme prosjektene er initiert av spekulanter som ikke føler noe som helst ansvar for de som har kjøpt leilighet. Vi ser ikke bort fra at noen uansett vil bli stilt til ansvar.

Ellers hører vi daglig om folk som nå angrer bittert på at de har solgt store flotte nedbetalte eneboliger på billigsalg for å overta rådyre, dårlige leiligheter. Ja, de som ble lurt av boligspare-arkitektene på Fornebu har jo ikke fått en leilighet en gang. Men kjøperne har fått forpliktelser så det holder. Vi advarte sterkt mot dette eventyret - og vi har gang på gang advart mot andre spekulanter. Men lære - det gjør vi aldri.

Men tilbake til byggskadene. De må frem i lyset - og der må i alle fall den profesjonelle byggenæringen lære. Slik skal vi ikke ha det!