Betongdagen i Bergen en suksess

10.september 2008 blir en milepæl i Bergen. Nå har Norges nest største by fått egen Betongdag.

Unicon AS sto som arrangør. 50 deltagere representert fra hele verdikjeden fra byggherre til forbruker møtte dyktige foredragsholdere som la hovedfokus på miljø, energi og lys betong, sier en engasjert Ole Martin Woldseth til Byggeindustrien.

Adm .dir. Stein Tosterud fra Unicon AS innledet med å sette fokus på verdivalg, miljø og energieffektive løsninger med bruk av betong som byggemateriale.
Unicon arbeider på hele verdikjeden med ny kompetanse og bidrar til byggeløsninger som kan fremme betongen som ledende byggemateriale, fortsetter Woldseth.

Bedriften har styrket sin kompetanse fra ledende teknologi på betong med produktsjefer og sivilarkitekt med spisskompetanse på energieffektive løsninger, konstruksjon og overflate.

Arkitekt Hans Brun Nissen fra Ålborg Portland-konsernet ga et bilde av fremtidens bruk og muligheter med betong. Nøklene ligger i vårt hode og samspillet i verdikjeden for utnytte betongens potensial, sier Woldseth. Betongen har "ingen" grenser, kun fantasien kan stoppe opp. Det blir viktig å spille på betongens premisser fra den ene yttergrense til den andre. Arkitekten tok deltakerne med på en rundreise blant utvalgte bygg og arkitekter i verden. Dette var inspirerende og grensesprengende, sier Woldseth.

Liv Margrethe Haltevik fra Norcem HeidelbergGruppen spilte på teamet Betong & Miljø.
Bygge - og anleggsbransjen er betydelig med sine aktiviteter på langt over 200 milliarder NOK pr år. 40% av samfunnets samlede ressursforbruk setter bransjen i en nøkkelrolle i å redusere klimagasser. Et betydelig forbruk av materialer fra ikke fornybare ressurser krever sterkere fokus på energibruk, biologisk mangfold og inneklima.
Det er for lett å se på byggematerialers bruk av energi i produksjonsfasen når storforbruket ligger i driftsfasen av bygg. Det er viktig å se helheten i et livsløpsperspektiv.

Krav om miljødeklarasjoner (EPG - Enivormental Product Declaration) er innført for byggematerialer for å begrense miljøbelastningene. En oppsummering viser at sementbransjen vil ha stor fokus på miljø. I tillegg vil industrien produsere mest miljøvennlig og kunne utnytte bedre betongens egenskaper og potensial.

Sivilarkitekt/dr. ing Tommy Kleiven fra Unicon AS tok for seg Betong & Energi.
Tekniske forskrifter fra EU og nasjonale myndigheter blir stadig strengere. Byggverk skal utføres slik at de fremmer et lavt energibehov. Hvis "politiet" hadde sjekket dagens bygninger, ville de aller fleste vært avskiltet!, sier Woldseth.

Betongens termiske egenskaper med å kunne ta opp og lagre varme samt avgi varme ble godt eksemplifisert i oppførte bygg. Passivklimatisering i bygg bidrar til dokumentert bedre helse og miljø. I tillegg har tunge bygg i betong vesentlige fordeler i forhold til lettere installasjoner. Man oppnår lavere driftskostnader som følge av redusert energibruk til kjøling og oppvarming. 90 % av energibruken stammer fra driftsfasen for bygg hvor potensialet størst for å tenke nye løsninger.

Sivilarkitekt Kristoffer Moe Bøksle fra KIMA arkitektur AS(tidligere Sverre Fehn) presenterte det prisbelønnede byggeprosjektet Gyldendals Forlag sitt fornyede bygg i Oslo Sentrum. Han orienterte om starten med ark Sverre Fehn i 1995 til ferdigstillelse i 2007. Dette ble en spennende gjennomgang av byggepross og selve gjennomføringen til ferdig finish.

En krevende tomt og bevaring av de ytre fasader medførte utfordring i valg av løsninger og utførelse. Bygget skulle synliggjøre en forankring i dets og Gyldendals historikk.
Byggherren hadde beskrevet plasstøpt lys betong som avkrevde endrede holdninger og planlegging for at finish og sluttresultat skulle innfri forventningene.

Detaljutforminger og utførende ble løst av entreprenør Strøm Gundersen og leverandør Unicon i et engasjerende samspill. Når råbygget var oppe sto også overflatene ferdige!
Bygget fremstår i dag som noe av det mest spennende betongarbeide vi har gjort i Norge med sitt særpreg av finish, miljø og myk atmosfære. Prosjektet må sies å være et skoleeksempel på å ta ut potensial i valgte byggematerialer, mener Woldseth.

Salgsleder Runar Aas fra Unicon AS viste video med bruk av selvkomprimerende betong til ny ishall i Bergen. Det er imponerende å se at flere hundre kubikkmeter blir støpt ut effektivt og med godt finishresultat.
Han orienterte avslutningsvis om Unicon's ferdigstillelse av ny fabrikklinje på Laksevågnesset i Bergen. Betongfabrikken var nå den største i Bergen med over 100 m3 pr time i kapasitet. En åpen dag vil bli avholdt kommende lørdag på fabrikkområdet for alle interesserte i Bergen.

Betongdagen fikk positiv feed back fra deltagerne hvor kommentarene gikk på:
- Arkitektene hadde ofte barrierer eller redsel for å beskrive synlig betong. Foredragsholderne ga gode eksempler og dokumentasjon om at forventninger og krav blir innfrid med godt samspill. Inspirerende i følge Woldseth
- Betongdagen var en fin måte å få større perspektiv på det vi holder på med
- Det brukes for mye penger i byggeprosesser/prosjektene. Leverandørene kan med fordel slippes til med ny kompetanse tidligere med bidrag om bedre løsninger og gunstigere kostnadsbruk, sier han.