30 må gå hos Selvaag

Sviktende boligmarked tvinger Selvaag gruppen til å si opp inntil 30 funksjonærer som særlig vil ramme personell i Selvaagbygg og Selvaag Bolig. 

”Selvaagbygg berøres etter hvert ved at det svake boligmarkedet som forhindrer oss i å igangsette nye prosjekter samtidig som det er tregt salg i pågående prosjekter. Tilsvarende vil Selvaag Bolig også måtte tilpasse organisasjonen til et vesentlig lavere aktivitetsnivå fordi nye prosjekter må settes på vent og salgsaktivitetene er redusert. Vi ser ingen snarlig bedring og må i denne situasjonen dessverre akseptere nedbemanning som ett av tiltakene”, heter det i en melding fra selskapet.

Det vil pågå en prosess de nærmeste dagene før det blir endelig avklart om antallet og hvem som blir berørt av oppsigelse.

Selskapet legger tre kriterier til grunn ved utvelgelsen. Ett av disse er kvalifikasjoner for stillingen som baserer seg på kompetansekartlegging og en vurdering av den nødvendige kompetanse som skal ivareta bedriftens behov ut fra markedssituasjonen og sikre videre virksomhet.

Videre legges det vekt på ansiennitet i selskapet. Tredje kriterium er sosiale forhold som eksempelvis kan være private forhold som arbeidsgiver bør ta hensyn til.

Kriterier og Kompetansekartleggingens prinsipper er for øvrig fremlagt og diskutert med Personalutvalget i Selvaag.

– Det er viktig å presisere at vi tvinges til en nedbemanning som berører mange veldig dyktige medarbeidere. Det er ikke svak kompetanse, men bedriftens behov i kombinasjon med høye kostnader forårsaket av redusert aktivitet som er årsak til dette, sier konserndirektør Steinar Mejlænder-Larsen i Selvaag Gruppen.

Han påpeker at Selvaag er den største boligbyggeren i vår region, og at selskapet derfor rammes ekstra hardt når salg av nye boliger i prosjektmarkedet nær stopper opp.

– Problemet har to sider. 40-60 prosent forhåndssalg er en betingelse for å få prosjektfinansiering. Vi oppnår ikke dette fordi det er usikkerhet om utviklingen i boligpriser og renter, opplyser Mejlænder-Larsen som fortsetter:

– Også salg i pågående prosjekter går tregt og det representerer etter hvert en kapitalbinding for selskapet fordi Selvaag også har usolgte boliger i produksjon, sier han.

Mejlænder Larsen opplyser at Selvaag Gruppen arbeider kontinuerlig med å få i gang aktivitet som kan redusere virkningene av et dårlig marked.

– Vi regner på prosjekter der vi har kompetent kapasitet for å sikre inntjening og holde flest mulig i arbeide fremover. Videre søker vi alternative måter å selge prosjekter, blant annet for utleie, slik at vi oppnår en fornuftig finansiering og kan igangsette nye prosjekter. Og endelig tilbyr vi utleie av personell som har kompetanse som er etterspurt. Dette har vi lykkes med for flere personer i Selvaagbygg, avslutter han.