Billigsalg på lavenergiboliger

Systemhus er en av boligprodusentene som nå tilbyr ”gratis” lavenergistandard med besparelser på opp mot 100.000 kroner for huskjøperen. 

– Det er riktig at et flertall av våre forhandlere i en tidsbegrenset periode tilbyr eneboliger med lavenergistandard til samme pris som en vanlig bolig, sier markedssjef Anders Paulsen i Systemhus Norge.

– Våre lavenergiboliger kan gi en halvering av energiforbruket til oppvarming av boligen. Med dagens strømpriser er dette en betydelig gevinst for huseieren. Lavere energiforbruk bidrar også positivt til miljøet, fremholder Paulsen.

Husbanken stiller seg positiv til at det bygges boliger med redusert energibehov.

– Vi arbeider for å få sentrale aktører i bolig- og byggesektoren til å satse på miljøkvaliteter i nye og nåværende boliger. Vi er derfor tilfreds med at Systemhus legger opp til en kampanje som fremmer boliger med lavere energiforbruk, sier assisterende regiondirektør i Husbanken i Bodø, Gunnar Engum.

Systemhus får også skryt av Enova.

– At aktører i markedet tar et slikt ansvar er nettopp den type endring vi ønsker å se i markedet. Flere boligkjøpere får mulighet til å erfare fordelene ved lavenergiboliger selv, samtidig som at Systemhus skiller seg positivt ut i markedet ved å tilby kvalitetsboliger, sier områdeleder for bygg i Enova, Håvard Solem.

Nye boliger som leveres fra høsten 2009 vil bygges etter en helt ny teknisk forskrift som stiller strengere krav til husets tetthet, til isolering og til boligens totale energiforbruk. Etter hvert kommer det også en egen energimerking for boliger, og om noen år får vi såkalte passivhus som kanskje vil produsere energi istedenfor å forbruke.

– At en bolig produserer energi ligger nok noen år frem i tid. I hvert fall er det positivt med boliger som bruker mindre energi allerede nå, kommenterer Gunnar Engum i Husbanken.

Håvard Solem i Enova slutter seg til dette.

– Markedet går i retning av passivhus og denne utviklingen vil gå raskere enn de fleste er klar over. Nettopp derfor er det viktig for tilbyderne å posisjonere seg allerede nå, sier han.