Avdramatiserer veisprekk

Maskinentreprenørenes Forening mener at dagens oppslag om milliardsprekk på 54 større veiprosjekt er betydelig overdrevet. 

Flere aviser og nettsteder har i dag store oppslag om milliardsprekk på vegprosjekter. Den som tar seg tid til å lese hele saken vil se at Vegdirektoratet har sett på 54 større vegprosjekt med en totalramme på 44,7 milliarder. Overskridelsene ser ut til å bli på 1,2 milliarder eller 2,9 prosent. Med andre ord er det ingen grunn til å ta fram krigstypene, skriver MEF i en pressemelding.

Det er i all hovedsak tre prosjekter som sørger for budsjettsprekken. Dette er: Bjørvikaprosjektet i Oslo sentrum (319 millioner kroner mer enn opprinnelig overslag), E16 mellom Wøyen og Bjørum (pluss 270 millioner) og nordre avlastningsveg for E6 ved Trondheim (pluss 234 millioner).

Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) Trond Johannesen sier i en kommentar at tallene for de tre nevnte prosjektene selvfølgelig er lite lystelig lesning.

- I tillegg er det trist å se medias vinkling. Nå vil det nok en gang feste seg et inntrykk i opinionen om at det har blitt så voldsomt mye dyrere å bygge veg. Men med prisoppgangen vi har sett på viktige innsatsfaktorer som olje og stål det siste året må en overskridelse på 1,2 milliarder, fordelt på 54 prosjekter, sies å være innenfor det akseptable. Det ville i tillegg være interessant å se en tilsvarende undersøkelse som gjelder små og mellomstore prosjekter, avslutter Johannesen.