Enighet mellom NAL og HAV

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Hav Eiendom er kommet til enighet om innholdet i utlysingen av de omdiskuterte arkitektkonkurransene om Munchmuseet og Deichmanske bibliotek. 

Det skal kåres en vinner for hvert bygg og private investorer er fjernet fra konkurranseteksten. Konkurransevinnerne skal også få et skikkelig honorar i forhold til det de leverer inn. Skulle det oppstå komplikasjoner og vinnerforslaget ikke blir brukt, skal det også gis en kompensasjon. Det blir imidlertid ingen åpne arkitektkonkurranser. Ti arkitektfirma må prekvalifisere seg, og ti blir direkte invitert av Hav Eiendom. Frist for innlevering er satt til 10. oktober med offentliggjøring av alle de 20 arkitektfirmaene 21. oktober.

Tidligere i sommer sa flere arkitektkontorer at de ville kvie seg for å delta i en konkurranse NAL ikke ville anbefale.

Mangler ambisjoner
- Bystyret har klart å overraske med ikke å ha noen ambisjoner om hvordan dette skal bli, eller hvordan konkurransen bør være - for å få mest oppmerksomhet - og det best mulig resultatet, sier en skuffet NAL-president Jannike Hovland. - Her hadde de en kjempemulighet til å gi uttrykk for hva de kunne tenke seg med disse to kulturinstitusjonene – ambisjoner om kultur, miljø og ikke minst konkurranseform. En åpen konkurranse genererer en helt annen oppmerksomhet enn lukkede konkurranser, påpeker hun.

- Vi er jo fornøyd med at saken har vært i Bystyret og at det ikke ble noe sololøp fra Hav Eiendom. Men det er jo synd at politikerne ikke kjenner sin besøkelsestid. Vi har landet på at det blir to begrensede konkurranser og at det kåres en vinner i hver. Vi er enige med Hav Eiendom i at formuleringene i dokumentet må være slik at det er helt entydig at det er vinneren som skal tas videre i prosjekteringen, slik at det ikke blir noen omkonkurranse, presiserer hun.

”Coming stars”
Hovland er opptatt av at Hav Eiendom skal invitere de kommende stjernearkitektene, og at de tør å satse på arkitekter som ikke er etablert. Hun vil ikke at prestisjeprosjektene skal bli kopier av gamle bygg fra 90-tallet, men framstå som fremtidens arkitektur. Dette ville en åpen konkurranse sikret, mener hun og legger til at folk fra konkurransekomiteen i NAL bidrar med å utforme konkurranseteksten slik at prekvalifiseringsdokumentet blir riktig.

- En bred sammensatt og kompetent jury skal videre vurdere alle aspekter ved konkurranseprosjektene, også økonomi. NAL pleier å utnevne to jurymedlemmer i konkurranser som de samarbeider med utbyggere om.

NAL har sagt at listen på de ti direkte inviterte arkitektfirmaene bør være kjent, før vi setter i gang prekvalifiseringen av de andre ti, opplyser Hovland.