Vassbotnen 23

Vassbotnen 23

Vassbotnen 23
Sted: Forus, Stavanger
Prosjekttype: Nybygg og rehab
Totalkostnad/entreprisekostnad: 400 mill kroner
Bruttoareal: 34.000 kvm
Byggherre: Seabrokers Group Eiendom
Entreprenør og byggeplassledelse: Block Berge Bygg
Teknisk entreprenør: YIT Building Systems
Arkitekt: Brandsberg-Dahl’s Arkitekter
Rådgivere: RIB: Raugstad (nå Norconsult) - RIGeo: Siv. Ing. Albert Ølnes - RIBr: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Matricula - Grunnarbeider: Seabrokers Entreprenørservice - Betongarbeider: Block Berge Bygg - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Tømmerarbeider: Stavanger Bygg - Taktekking: Sandnes Tak - Glassfasader: Hubro - Vinduer: NorDan - Aluminiumsfasader: Time Aluminium - Murer: Murmester Jan Petersen - Maler: Malermester Odd Fløysvik - Gulvlegger: Jæren Gulv - Elektro, svakstrøm, sanitær, ventilasjon, automatikk og SD-anlegg: YIT Building Systems - Rekkverk: Stålteknikk - Brannisolering: Thermax - Fuging: Allfug - Heiser: Reber Schindler Heis - Byggutvask: Alfa Service Senter - Transport: Ørland Transport - Utleie av utstyr: Bautas - Sentralstøv-suger: Beam gruppen - Adgangskontroll ITV: Hafslund - Passiv brannsikring: Lilleland - Klimatak: Stavanger Bygg - VAV: Bryne Plast - Rør: K Lund - Kjøkkenavtrekk og tilluft: Lindab Branngassvifter: Vifter & Miljø 

På Vassbotnen 23 på Forus har Seabrokers Group Eiendom AS fått oppført et kontorbygg på 34.000 kvadratmeter.

Bygget har fem etasjer over bakken, kjeller under og er på totalt 34.000 kvadratmeter. Det er tegnet av Brandsberg-Dahl’s Arkitekter og ført opp i delte entrepriser. Seabrokers Entreprenør Service har utført grunnarbeidet. Block Berge Bygg har utført de bygningsmessige arbeidene, mens YIT Building Systems har utført de tekniske fagene. Hubro har levert og montert de to store glassfasadene i bygget. Byggearbeidene startet våren 2006. Bygget ble tatt i bruk i august i år. Statoil er leietaker.

Bygget rommer 1.650 kontorarbeidsplasser, de fleste i landskap. Det er også en del cellekontorer, samt stillerom og større og mindre møterom i hver etasje. I første etasje ligger hovedinngangsparti, resepsjon, flere møterom, tekniske rom og kantine.

H-form
Sett ovenfra har bygget H-form. Øst- og vestfløyene er to eksisterende bygg som er rehabilitert og bygget sammen via et nytt mellombygg. Kjelleren er plasstøpt, mens bygget har bærekonstruksjon av betongelementer. Taket er flatt og tekket med to lag derbigum. Fasadene på fløyene mot øst og vest er i hvit betong. Mellombygget har fløyer med doble glassfasader mot sør og nord. Mellom de fire fløyene ligger det et stort atrium med delvis glasstak over. Atriet rommer kantinen.

Kontoretasjene er innredet med fleksible gipsvegger og glassfronter mot korridorene. Det er brukt flatt klimatak i alle etasjene.

Prosjektleder Rune Jørgensen i Block Berge Bygg forteller at Vassbotnen 23 har vært et krevende prosjekt. – Prosjektet har utviklet seg etter at vi startet. Det har gitt oss store utfordringer, blant annet med at bygningsmassen er blitt større.

Prosjektleder Harald Hasfjord i YIT Building Systems sier at en av de største utfordringene for YIT har vært byggehøyden over himling.

De to midtfløyene har vannbåren oppvarming, basert på strålepanel i taket. I vest- og østfløyene er det elektrisk oppvarming. Hafsfjord forteller at energibruket er beregnet til 120 kW per kvadratmeter per år. For å få det til er det lagt opp til sonestyring av lys, varme og kjøling. Hvert kontor har bevegelsesfølere som slår av lys og setter ned temperatur når kontorene ikke er i bruk.

Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Varme, kjøling og gjenvinning er i samme enhet. Solavskjerming skjer med persienner i glassfasdene samt med innvendige persienner på kontorene i østfløyen. Store deler av bygget har universell utforming. Mellombygget og kjelleren er sprinklet. Det er fasadesprinkling mot vest- og østfløyene. Bygget har sentralstøvsuger, SD-anlegg og det siste innen fiberkabler, samt trådløst nettverk. Under byggeprosesen ble det praktisert rent bygg.

Jørgensen og Hafsfjord trekker frem størrelsen, de doble glassfasadene, atriet og den store vekten som er lagt på god energiøkonomi som det som er spesielt for dette bygget.

Jørgensen sier at bygget har gitt Block Berge Bygg generell kompetansehevning innen i planlegging og bygging av store kontorbygg. Hasfjord sier at YIT har fått nyttig erfaring i rask oppføring av bygg kombinert med høye kvalitetskrav. – Vi har i stor grad brukt standardiserte løsninger over hele bygget. Det har vært interessant å samarbeide med en byggherre som har vært opptatt av gode og høyverdige løsninger.

Sivilarkitekt Hans Jørgen Moe i Brandsberg-Dahl’s Arkitekter forteller at bygget har medført mange utfordringer. – Utgangspunktet var at to eksisterende bygg skulle samles til ett dobbelt så stort bygg var i seg selv krevende. At Statoil hadde spesifisert volumer på 23 meter ga utfordringer i forhold til dagslys. Det er derfor så utstrakt bruk av glass i kontoretasjene. Dybden medførte også klimautfordringer, som ble løst ved doble glassfasader og todelt persienneløsning.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter