LO vil ikke ha flere søndagsåpent

LO-leder Roar Flåthen mener regjeringen må ta grep og stanse utviklingen av stadig flere søndagsåpne butikker. 

LO-forbundet for butikkansatte, Handel og Kontor, er kraftig provosert over at varetilbudet i de søndagsåpne hagesentrene stadig mer minner om varene i byggevarehus og møbelforretninger. Forbundet mener det fører til at også disse butikkene blir presset til å holde søndagsåpent, noe som kan undergrave muligheten for søndagsfri for ansatte i varehandelen. På Handel og Kontors landsmøte tirsdag fikk forbundet støtte fra LO-lederen i sin kamp mot søndagsåpne butikker:

– De siste skrankene for å holde søndagsstengt i butikkene er i ferd med å bli brutt ned. Denne utviklingen kan ikke fortsette. LO støtter Handel og Kontors kamp for søndagsfri. Jeg forventer at statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen setter seg inn i denne problemstillingen og gjør noe, sa LO-leder Roar Flåthen.

Stramme inn
Under Handel og Kontors punktdemonstrasjon mot søndagsåpne butikker foran regjeringskvartalet mandag, kom det ingen umiddelbare løfter fra den rødgrønne regjeringen om å gjøre noe med utviklingen.

Statssekretær Wegard Harsvik i Kulturdepartementet understreket at loven om helgedagsfred er klar. Hagesentrene har ikke lov til å holde åpent søndager hvis ikke salgsvarene i hovedsak består av planter og blomster. Dette er det politiets ansvar å håndheve, sa han.

Men hvis utglidningen mot mer søndagsåpent fortsetter, utelukker ikke departementet at noe vil skje.

Tvunget
Handel og Kontor går inn for å innføre en grense som sier at minst 90 prosent av salgsvarene på søndager skal være planter og blomster. LO-lederen sier til NTB at det er mulig man må se på lukningsvedtektene på nytt hvis ikke de kan brukes til å bremse utviklingen.

– Dette er et politisk spørsmål som krever politisk handlekraft. Den siste tiden har partene bare skyldt på hverandre i dette spørsmålet, men nå må noen ta grep, sier LO-lederen.

Kjedene Byggmakker, Jernia, Maxbo, Montér og Mester Grønn vil ha kulturminister Trond Giske (Ap) til å stramme inn loven om søndagsåpne butikker. I protest kommer disse kjedene til å holde søndagsåpent på ubestemt tid. De hevder de er tvunget til å holde åpent av hensyn til konkurransen med de søndagsåpne plantesentrene.