Røatunet

Røatunet

Røatunet
Sted: Røa, Oslo
Prosjekttype: 3 nybygg - 56 leiligheter
Kontraktssum eks mva: 126 mill kroner
BRA: 6.100 kvm + kjellerarealer ca. 2.100 kvm
Byggherre: Eiendomsselskapet Coop Røa
Totalentreprenør: PEAB
Arkitekt: Halvorsen og Reine
Byggeledelse: Prosjektteam AS
Konsulenter: RIB: Dr. tech. Olav Olsen - RIV: Anderson & Johnson
l RIE: Ingeniør Per Ødemark
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Sæther Elektriske - Ventilasjon: Kolberg - Rør: Bare Rør - Heis: Kone - Byggevarer: Byggmakker Lillestrøm - Maler: Celander NBN - Grunn: Håkanes Maskin - Kraner: Kranor - Forskaling: Peri Norge - Kjøkken: Sigdal - Glassfasade: Østlandske Fasadeteknikk - Stålarbeider: Åkrene Mek. Verksted - Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Brannisolering: Kaefer Isolering - Tredører: Dooria - Flisarbeider: NorCan Flis og våtromservice - Teglarbeid: Mjøndalen Mur- og Puss - Membrantekking: Loggia Tak - Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting - Kjerneboring: Drillcon - Blikkenslager: Franke Onsrud - Rekkverk: Sagstuen - Gasspeis: Peisselskabet - Stålrekkverk: Eidskog Mekaniske Verksted - Utomhus: Steen & Lund - Systemhimling: Bærum ByggMontering - Låssystem: Lås & sikring - Parkettarbeider: ParkettPartner 

Røabeboerne hadde nok helst sett at byggevirksomheten pågikk i en tunnel under Røa. Men over bakken er Peabs siste boligprosjekt allerede satt pris på.

Røa i Oslo er i ferd med å gjennomgå en total forandring. Den nye reguleringsplanen vil medføre en rekke nye tilbud av såkalt bymessig karakter. Eksisterende bebyggelse rustes opp og utvides. Og flere eneboliger rives og erstattes med nybygg. Totalt har byrådet gitt tillatelse til 600 nye boliger og 20.000 kvm med boliger, forretninger og næringsarealer.

Tre bygg, 56 leiligheter
For enkelte er Røa synonymt med stillestående bilkø, men noen av oss ser fremdeles tegn til en pittoresk femtitalls forstadsbydel. Enten man vil eller ikke, er det de fire gatehjørnene i det berømte Røakrysset som faktisk er Røa. På det viktigste hjørnet, der Bærum Samvirkelag lå, legger Peab nå siste hånd på verket på tre bygg med til sammen 56 leiligheter. Eier og utvikler av tomta er Eiendomsselskapet Coop Røa.

Vanskelig grunn
Røatunet ligger på hjørnet av Griniveien og Sørkedalsveien, et vegkryss ofte preget og plaget av stillestående kø. – På riggplanene så det ut til å være plass nok, med brakkeriggen et godt stykke inne på tomta og den store tårnkrana ut mot fortauet. Et av byggene har to etasjer, et annet har hele tre etasjer under bakkenivå. Grunnforholdene var vanskelige, med mye oppsprukket fjell. Vi tok ut hele 18.000 kubikkmeter og endte opptil 10 meter under terrenget. Da var det plutselig ikke mye plass på riggtomta lenger, sier produksjonsleder Espen Tønsberg hos Peab. Den tett trafikkerte Griniveien og Vækerøveien gjorde logistikken på byggeplassen svært viktig.

De omfattende sikringsarbeidene med bolting og bruk av fiberbetong, var tidkrevende. Med forbehold i kontrakten om spesielle grunnforhold måtte byggherren innvilge en måneds fristforlengelse. De tre byggene er i plasstøpt betong og plattendekker, med stålsøyler eller betongvegger som bæring.

Det har vært hektisk på Røatunet, på det meste var det ca 85 mann, inkludert UE’er, i sving. Peab har utført betong – og tømmerarbeidene, og bokført totalt ca 70.000 timer med egne ansatte håndverkere.

De to øverste byggene er forholdsvis like, begge har fire etasjer, der den øverste er inntrukket. Nedkjøringen til parkeringskjelleren ligger mellom disse blokkene. Et ferdig naboprosjekt hadde planer om en nedkjøring som kommunen ikke ville godkjenne. Løsningen er å benytte innkjøring via Røatunets garasje. Det siste bygget, som fronter prosjektet, er større og mer komplisert, både i form og byggeteknikk. En buet glassfasade og med både innvendige trappeløp og svalgangsløsninger. Den ene kjelleretasjen i denne blokka rommer tekniske rom og bodarealer. Sokkeletasjen som Coop Røa først ville ha til egen virksomhet, blir overtatt av Jerniakjeden.

– De to øverste byggene trapper ned mot krysset. Fra begynnelsen var tegl viktig, det skaper assosiasjoner til femtitallets Røa. I tillegg er det brukt fibersementplater, glass og spilekledning. Inne i tunet er det større bruk av treverk, mens vi ut mot veien har valgt de mer værbestandige fibersementplatene. Dette forbindes mer med bysituasjonen, og vi føler vi kom godt i mål med å bryte ned volumer og gi spennende løsninger i denne kombinasjonen, forklarer Halvorsen & Reines arkitekt Daniel Grande.

Høy standard
Leilighetene er forholdsvis store med høy standard. Snittet ligger ifølge Tønsberg på ca 90 kvm, med enkelte innslag av toppleiligheter på 120 kvm og dertil takterrasse på 80 kvm. Alle har balansert ventilasjon, med aggregat plassert i kjeller. Den høye standarden burde tilsi et moderat tilvalgsprogram, men enkelte foretok visstnok markante etterbestillinger. Gasspeis skal ha vært populært

Direkte fra fortauet i Sørkedalsveien finnes seks spennende leiligheter, hver med egen inngang. Med en takhøyde på over fire og en halv meter oppleves det som en luftig og spennende løsning, blant annet med messaninvarianten over kjøkken og soverom. Prosjektet har valgt å kalle dem Townhouse-leiligheter av den typen som ofte oppleves ute i den store verden. Leilighetene er gjennomgående med utgang direkte til bakhagen. Dette utomhusområdet mellom blokkene og mot eksisterende bebyggelse er godt skjermet og har gode løsninger, og bærer navnet Røatunet med rette.

Salget av leilighetene viser at markedet har satt pris på kvalitetene i Røatunet. Den lokale tilhørigheten går tross alt langt forbi påstanden om at trafikken har gjort Røa til et ulevelig sted. Folk vil svært gjerne fortsatt bo på Røa. Kravet om en tunnel under Røa har vært der siden 1981, men ifølge Vegvesenet vil dette ikke bli prioritert i Nasjonal Transportplan før muligens etter 2015.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter