Nye Son skole

Nye Son skole

Nye Son skole
Sted: Son
Prosjektkostnad eks mva: 146 millioner kroner
Prosjekttype: Grunnskole
BTA: 5.300 kvm
Byggherre: Vestby kommune
Totalentreprenør: NCC Construction
Arkitekt: Plus Arkitektur
Byggeledelse: Ilje
Konsulenter: RIB: Bright Rådgivende Ing. - RIE: Kreativ Elekto - RIV: Storm Klima - RIG: Siv.ing Hans Petter Jensen - RIBR: NEAS Brannconsult - LARK: Bjorbekk & Lindheim - Interiørark: Andersen & Flåte
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Freddy Mathiesen - Fundamentering/ pelearbeider: SMEFA Entreprenør - Taktekking: Loggia Tak - Elektro: Kreativ Elektro - Ventilasjon og rør: Storm Klima - Tømrer: Solbrekke Bygg - Utomhusarbeider: Sarpsborg Park & Anlegg - Byggevarer: Byggmakker Herføll Bygg - Mur og puss: Murfirma Jan E. Engebretsen - Flisarbeider: Murmester Per Chr. Gram-Johannesen - Bærestål/prefab betong: SKV - HD-elementer: Spenncon - Brannisolering/tetting: Kaefer Isolering - Solavskjerming: System Standex - Vinduer: NorDan - Foldevegger: Dorma Norge - Lås og beslag: Vaktservice Teknikk Østfold - Systemhimlinger & Vegger: Multibygg Sarpsborg - Blikkenslager: A. Karlsen og Sønn - Gulvlegger og malerarbeider. Odd Johansen - Kjerneboring: Betovent - Ståltrapper/rekkverk: Jotne Ankers - Kjøkken: Norema 

Om få uker kan Vestby kommune ønske elevene velkommen til den nye grunnskolen i Son. Avstanden til den gamle skolen på den andre siden av veien er kort. Men avstanden i tid, med nye tenkemåter, byggeteknikker og utførelse er uendelig.

Den nye skolen har en prosjektkostnad på 146 millioner, av dette går ca 89 millioner eks. mva. til totalentreprenøren NCC Construction Norge. Skolen er treparallell for 1. til 7. trinn, og ligger i tilknytning til Grevlingen ungdomsskole. Nye Son skole er en skole for fremtiden. Større elevkull ventes, og bygget er planlagt for 550 elever, selv om det nå i første omgang begynner ca 240 elever.

– Fra Lille Frøen arkitektkontor overtok vi et skisseprosjekt som vi har arbeidet videre på når det gjelder uttrykk, materialvalg og løsninger inne og ute. Det å få konkretisert prosjektet, både for å ivareta intensjonene i det, samtidig som vi skulle tilføre kvaliteter på et større detaljnivå, var en utfordring, sier arkitekt Trond Strangstadstuen hos Plus Arkitektur.
Nye Son Skole er lagt inn i terrenget i et skrånende jorde inntil Sonsveien. Totalt måtte 10.000 kubikkmeter masse graves ut og flyttes.

Jordfarger
Hovedkroppen, som binder sammen tre undervisningsfløyer, har en over 100 meter lang, imponerende teglfasade utført med Bratsberg Mokka, kun brutt av vinduene. I tillegg til nevnte tegl består fasadene av sibirsk lerk, som med tiden vil grånes noe. Som en kontrast til jordfargene i tegl og panel er det lagt inn tydelige signalfarger i aluminiumsfasader og vinduer.

Egne innganger
De tre tilnærmede like undervisningsfløyene bindes sammen av hovedkroppen som har spesialrom/undervisningsrom og personalrom inn mot terrenget. Den ytterste fløyen huser også SFO, med tilhørende egen inngang og eget kjøkken. I andre etasje over SFO får ansatte tilgang til egen takterrasse. Hvert trinn får fløy med egen inngang og med garderober i fargene blått, gult og grønt. Disse tre fargene går igjen i garderober, belegg og møbler og skal lette gjenkjenning og orientering for elevene. Men fargene skal også knytte skolen opp mot det maritime miljøet Son har grunn til å være stolt av.

Stor fleksibilitet
Arkitekt Strangstadstuen mener Nye Son skole er en moderat skole når det gjelder baseområder tilpasset den nye undervisningsformen, selv om enkelte andre går langt i å oppløse rene klasserom og erstatte disse med småauditorier og amfier. Fleksibilitet oppnås ved bruk av foldevegger, og aktivitetsrommet kan åpnes opp mot egen scene og videre mot musikkrom. Sistnevnte isolert med spaltepanel, isolasjon, duk og doble dører. Det mangler lite på utstyrsfronten, også i forhold til universell utforming. Ellers er det lagt opp til utleie av deler av skolens lokaler, i første rekke aktivitetsrommet. I disse tilfellene vil tilgangen til andre deler av skolen være stengt.

NCC har gjort alle betongarbeidene og satte også opp uteamfiet i aktivitetsparken. Underentreprenørene og leverandørene NCC har benyttet, har et stort innslag fra Østfold og søndre del av Akershus. På det meste var 80 – 100 mann i sving samtidig på skolen.

Utomhus
Nye Son skole (som skifter navn til Son skole når den tas i bruk og den gamle stenges) ligger på en naturtomt som landskapsarkitektene Bjorbekk & Lindheim har klart å inkorporere med skolens aktivitetspark.

Sarpsborg Park og Anlegg har husker med støtsand eller gummiunderlag, baner for basket, volleyball og egen fotballøkke. Deler av eksisterende vegetasjon er i stor grad beholdt, og høydeforskjellen i terrenget utnyttes ved at det er anlagt tverrforbindelser og plasser. Tvers over skoleplassen er det et klokt hode som har sett barns glede av rennende vann. Av brostein er det anlagt en vannrenne for lek med for eksempel barkbåter.

Vestby kommune regnes ikke som en radonkommune, men ifølge målingene ble det avdekket forholdsvis store variasjoner av radon på tomta. Skikkelige mottiltak ble gjort, som selvfølgelig innebar fremdriftsendringer i forhold til kalkylene. Hele området er nå sikret med blant annet radonduk, kombinert med lufting og kanaler kjørt over tak.

Ungene kan ikke vente
– NCC har fått skryt av Vestby kommune som så langt har vært veldig fornøyde med den nye skolen, sier prosjekt- og prosjekteringsleder Ståle Andre Wiig hos NCC Construction. Det er også et annet viktig tegn på at skolen allerede er godt mottatt av de minste. – Selv om den ikke er åpnet ennå, ser vi veldig mye lek og aktivitet her på kveldstid. Det samme ser vi søndag da småbarnsfamilier på tur ofte benytter skolens aktivitetspark.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter