Mailand vgs

Mailand vgs

Mailand videregående skole
Sted: Lørenskog
Prosjekttype: Videregående skole
Kontraktssum eks mva: 197 millioner kroner
BTA: 14.400 kvm
Byggherre: Akershus fylkeskommune
Byggeledelse: Kåre Hagen
Totalentreprenør, bygningsmessig: HENT
Totalentreprenør, teknisk: GK Norge
Prosjekteringsledelse: Ing. forr. Claes Suphammer
Arkitekt: Arkitektgruppen lille frøen
LARK: Bjørbekk og Lindheim
Konsulenter: Interiørarkitekt: Kapsel - EL: Moelven Elektro - RIV: VVS-Senteret Norge
Underentreprenører og leverandører: Grunnentreprenør: Johan Rognerud - Gulvstøp: Betongmann - Parkett: Bo Andren - Systemvegger: Bosvik - Branngardiner: Bramo - Stillas: Brenden & Co - Prefab betong: Con-Form Oslo - Glass og aluminium: EMA Glass - Blikkenslager: Franke Onsrud - Tekking over p-kjeller: Hesselbergtak - Dører: Joinex - Spilehimling/spilevegg: Jønland Treprodukter - Branntetting: Kaefer - Tømmer: K-bygg - Fast innredning: Kjellmann - Heis: Kone - Grunnarbeid: Kynningsrud - Utomhusgartner: Løvold - Maler: Malermester Buer - Taktekking: Membran Tak - Himling/systemvegger: Modulvegger Oslo - Murtek: Granittfasade/Basaltflis - Flis: Ole K. Karlsen MPF - Gulvlegger: Ragnar Andersson - Foldevegger: Saxi - Prefab betong: Spenncon - Smed: Steelcon - Utvendige betongarbeider: Stenseth & RS - Ståldører. Trygve Eliassen - Forskaling: Peri 

I løpet av de siste 8 årene har Akershus fylkeskommune vært byggherre for fem videregående skoler. På den nyeste, Mailand videregående skoler på Kjenn, lyser granitten i den svake høstsola.

Kjenn i Lørenskog har fra før både en grunnskole og en ungdomsskole. Med den nye videregående skolen på plass, ligger triangelet av skoler som nærmeste naboer ikke langt fra idylliske Langvannet. Skolen vil være dimensjonert for 720 elever, per i dag er ca 400 elever på plass. Utdanningsprogrammet er heftig, med linjer for Studiespesialisering, Medier og kommunikasjon, Helse- og sosialfag, Salg og service og tilrettelagt opplæring.

– Vi får en elevstigningsvekst fram mot 2010. Skolebygget, utomhusarbeider og inventaret har en prislapp på 340 millioner kroner. I tillegg går vi inn og tar kostnadene med å grave ned en høyspentkabel, ny atkomstveg, og delfinansierer en idrettshall, sier prosjektleder for Akershus fylkeskommune, Tom Foss. Av det blir det et skolebygg på fem etasjer, med en grunnflate på 2.900 kvm. Skolen har tre plan over og to etasjer under sokkel som utgjøres av kjeller og parkeringsetasje/tekniske rom.

Kom bakpå tidsmessig
En begrenset arkitektkonkurranse ble vunnet av Lille Frøen Arkitekter. Grunnarbeidet ble satt i gang i mars 2007. En rekke tiltak som ikke var nevnt i den geologiske rapporten, medførte uttak og uttransportering av mer enn 30.000 kubikk masse. Byggeriet er en forholdsvis konvensjonell konstruksjon i betong og med hulldekkerelementer. Selve bygget har sine byggfaglige utfordringer, men i en oppjagd byggeperiode med konkurranse om ressurser og personell, ble byggetiden den største motstander. Til tross for fagfolkenes kamp for å få bygget ferdig til skolestart, er det ingen grunn til å tro at de kommende elevene sendte bekymringsmeldinger via sms til hverandre i løpet av sommerferien.

– Selv om vi gikk inn i prosessen med åpne øyne, ser vi i ettertid at det var tøft å bygge såpass komplisert på den korte tida. Det var en meget intensiv periode de siste tre månedene. Det var blitt et tre-fire ukers etterslep over lang tid i forhold til fremdriftsplanen som vi måtte ta inn i ett jafs. Vi la oss i selen og hentet inn alle tilgjengelige ressurser for å tilfredsstille byggherren i forhold til skolestart og overleveringsdato. Det var også kjærkomment at fylkeskommunen forskjøv ferdigstillelsesdatoen med en uke, sier prosjektleder for HENT, Åsmund Nøst.

Det er som kjent begrenset hvor mange som kan holde samtidig i en spiker. Et av grepene som ble foretatt var å reise den ene halvdelen av bygget, med dekker og dragere først. Deretter ble den andre halvdelen reist og UE`er ble forflyttet etter behov.

To sidestilte totalentrepriser
Akershus fylkeskommune valgte en entrepriseform med to sidestilte totalentrepriser. HENT for de bygningsmessige arbeidene og Gunnar Karlsen for de tekniske anleggene.

Fylkeskommunen foretrakk prosjekt- og byggelederfirmaet Kåre Hagen AS til å styre den krevende entreprisemodellen. – Vi har alle fag internt hos oss, med egne ansatte som besitter alle avskygninger av kunnskap om fagene. Det er en fordel for byggherre så vel som for entreprenørene å kunne snakke med våre fagfolk som sitter på denne fagkompetansen. Et suksesskriterium for Mailand var at man ikke har valgt et veldig utfordrende bygg med hensyn til utforming. Selv om bygget ikke har diverse atrier og forholdsvis få krumspring, var det krevende nok, sier byggeleder og prosjektansvarlig Morten Lippart i Kåre Hagen AS. – Et godt samarbeid med alle aktører i gode koordineringsfora har vært svært viktig. Det er avgjørende at byggherre får godt innsyn i grensesnittsproblematikken og ser hva som er foreslått og hva kompetente entreprenører kommer med av forslag, avslutter han.

Glass – og granitt
På Mailand er det foretatt en rekke grep for å legge energibehovet ned mot 125 kwh pr kvm pr år, som den nye energiforskriften for undervisningsbygg krever. Bygningsformen er i seg selv besparende, kompakte bygg med etasjene rett over hverandre, og med relativt få vinduer i fasadene. Klimavegger og yttertak er også isolert litt utover det normale. I to gavler er det lagt inn to frittstående glassfasader, som med en avstand på 60 cm bidrar med å dempe lyd og energiforbruk. Mellom glassene er det montert temperatur- og klimafølere. Med fokus på bruk av lavemiterende materialer gir energiforskriften den nye skolen anledning til å redusere luftutskiftningsgraden noe. Det automatiske solblendingsanlegget går inn under fasaden og var tidkrevende å montere sammen med innfestingen av granitten.

Fasadesystemet, levert og montert av Murtek As, har innfestingsbraketter i syrefast stål med en SINTEF-utprøvd innfestingsmetode av steinen. Granitten har ikke lik rektangulær størrelse, her er hver steinrekke prosjektert, kuttet og nummerert i Kina for å passe inn med vindusbåndene. Resultatet er da også blitt eksepsjonelt.

– I anbudsfasen la vi merke til at HENT var veldig fokuserte på HMS,
og hadde god dokumentasjon på det, i tillegg til at de stilte med egen HMS-ansvarlig, sier Tom Foss. Byggeperioden på Mailand har ikke ødelagt den gode statistikken. Det har ikke forekommet en eneste skade med fravær.

– Vi har ikke vært heldige – vi har vært dyktige. Dette er ikke basert på flaks, men er et resultat av hardt arbeid, god planlegging og full fokus i forkant, sier Åsmund Nøst. HENT har vært så fremragende vedrørende HMS at de på landsbasis det siste året har et H-tall = 0. (En mill. arbeidstimer uten skade med fravær.) I disse dager er det altså et år siden siste skade med fravær. Slik går det når HMS-lista bevisst legges høyt i den strategiske satsingen.

Elever og ansatte på Mailand kan nyte godt av fylkeskommunens budsjett på innredning, utstyr og utsmykning. Naturligvis bærer skolen preg av å ha et tilbud til elever med behov for tilrettelagt opplæring. Universell utforming synes i form av tekniske hjelpemidler og bruk av kontrastfarger i fellesområder og garderobeanlegg. I tillegg har U2 egen inngang for transport av elever med bevegelsesvansker.

Flotte utomhusarbeider
Landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim har ikke gjort skam på beliggenheten mot Langvannet. Gode og gjennomtenkte disposisjoner gir plener, benker og atkomsttier også tilrettelagt for bevegelseshemmede. Området foran skolens inngangsparti med sine majestetiske søyler er ennå ikke ferdig. Byggearbeidene pågår så støvføyka står.

– Vi har hatt en grensesnittssak i forbindelse med gang- og sykkelbrua som Statens vegvesen bygger over veien mot Metro. Foran vårt inngangsparti har vi anlagt et amfi av granittblokker. Vårt forslag overfor SVV var å samarbeide, at de satte ned sine brufundamenter samtidig som vi fundamenterte bygget. Da hadde vi slått to fluer i ett smekk. Det motsatte skjedde, de måtte grave opp etter at vi hadde gjort ferdig vårt fundamenteringsarbeide. Viljen til samarbeid har vært begrenset. Dette skulle vært ferdig til skolestart det også, i stedet har vi nå blitt forsinket en måned, forklarer Tom Foss.

Som allikevel kan glede seg over at Mailand skole er blitt forrykende fin. – Vi har vært svært fornøyd med valg av entreprenør som hadde vilje og kapasitet til å gjennomføre dette på den byggetida, avslutter Foss.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter