Kunnskapsverkstedet

Kunnskapsverkstedet

Kunnskapsverkstedet
Sted: Klosterøya, Skien
Kontraktssum eks mva: 45 mill kroner
Prosjekttype: Rehabilitering av næringsbygg
BRA: 5500 kvm
Byggherre: Klosterøya AS
Prosjekteringsledelse for byggherre: A.L. Høyer
Totalentreprenør: HRL
Arkitekt: Arkitektkontoret Børve og Borchsenius
Konsulenter: RIE, RIV, Rør: Sweco
Underentreprenører og leverandører: Rør: Aker Grenland Industry - Elektro: Elektro 4 - Blikkenslager: Blikkenslager Lauritzen - Vinduer: NorDan - Innredning: Team Innredning - Stål: Leif Hüberth Stål - Glass til balkonger: Nenset Glassverksted - Gulv, maling og tapetsering: Kjellsen Malerforretning - Tak: IcopalTak Sør - Gjerder / rekkverk: Anton W. Johansen - Ventilasjon: GK Norge - Rør: Aker Grenland Industri - Takvinduer: Velux - Røykluker: Bramo Glass & Klima - Trelast / byggevarer: Bjørns Trevarefabrikk - Glass- og aluminiumsarbeider: Notodden Glass & Aluminium / Aluminium Fasader - Dører: Swedoor - Gjerder/ rekkverk/ smedarbeider: Anton W Johansen 

De dystre spådommene til tross; Nedleggelsen av Unions papirproduksjon har gitt Klosterøya i Skien nye og spennende fremtidsutsikter. Først ut er Kunnskapsverkstedet.

Den tidligere administrasjons- og servicebygningen har vært gjenstand for en fullstendig rehabilitering det siste året. Industribygninger ble på 50-tallet satt opp for å vare evig. Tanken på at bygningene aldri skulle huse noe annet enn industri var fremmed. Slik var også tilfellet med det administrasjonsbygget på Klosterøya, der de enorme betongkonstruksjonene måtte åpnes for å tilpasse seg nye virksomhet med ny leietakere.

For ny virksomhet skulle det bli. Klosterøya AS, som er 100 % eid av Norske Skog, har tatt mål av seg til å samle ledende IKT-bedrifter i regionen i det nye Kunnskapsverkstedet. Nå, drøye året etter igangsetting, er arbeidet avsluttet og det lite funksjonsdyktige bygget er gjort om til et hensiktsmessig næringsbygg med moderne fasiliteter.

– Betongkolossen på 5500 kvm ga oss enorme utfordringer, i første rekke med betongsaging og kjerneboring for å få plass til ny ventilasjon, rør og elektro. Bygningen måtte åpnes opp for å gi vinduer og åpne flater innvendig, forklarer anleggsleder Rune Haugen hos totalentreprenør HRL Entreprenør. Totalt er det skåret ut ca 550 tonn med betong og kjerneboret ca 2500 hull for tekniske føringer.

I tillegg er bygget oppgradert med nytt heishus og ny kantine på taket. Stikkende halvveis ut i Klosterfossen er det fra takterrassen fullt mulig å fiske laks fra det som må være blant Norges finest beliggende kantiner.

Parallelt med prosjektering og byggevirksomhet dukket de første interesserte leietakerne opp. – Vi forsøkte først å tegne generelle leiearealer, men løsningen ble mer dialog med leietakerne som til en viss grad fikk skreddersy lokalene slik de ville ha det. Det krevende var å ta standpunkter og foreta grep som var fleksible, samtidig som tilpassingen passet for den enkelte leietaker, sier arkitekt Brit Wiedswang hos Børve og Borschenius. Arkitektfirmaet har i mange år hatt oppdrag på Klosterøya, helt tilbake til den gang Union var oppdragsgiver.

– Det er viktig at man skal kunne se at hvordan det engang var her, at tidligere tiders virksomhet skal være synlige. Vårt inntrykk er at yngre mennesker helt klart foretrekker dette, sier Klosterøyas utviklingssjef, Kjell Arne Lunde. Industripreget er derfor flere steder ikke forsøkt skjult, men heller fremhevet. Børve og Borschenius har håndplukket noen av maskinene og verktøyet som de syntes hadde symbolverdi og som fikk lov å bli med videre, denne gang som røffe, stilfulle minner om norsk industrihistorie. Et enormt maskinstempel utgjør nå en drager i en ny mezzanin, den enorme dreibenken er en viktig del av utsmykkingen hos en av leietakerne. En annen har fremdeles en traverskran hengende ned fra taket.

HRLs kontraktinngåelse med byggherre Klosterøya AS var basert på en samarbeidskontrakt, tuftet på tillit. Prosjektet var ikke fullt ut beskrevet, og usikkerhetsmomentene var mange, samtidig som det var viktig å komme raskt i gang og få inn nye leietakere og nytt liv. Ingen tvil om at Klosterøya lever og er på rett vei. Tidligere var det ca 100 ansatte i den tidligere administrasjonsbygningen. Til nå er 16 leietakere allerede på plass med til sammen over 100 ansatte. Og det er plass til flere…

- Det er få banesår igjen på det personlige plan etter nedleggelsen, sier Bjørn Anker, administrerende direktør i HRL Entreprenør. Han er imponert av hva Norske Skog og Skien kommune har fått til etter nedleggelsen, og peker på flere tidligere papirfabrikker som ligger som tapte symboler andre steder i landet. For HRL er Klosterøya et viktig referanseprosjekt, ikke minst med tanke på den enorme utbyggingen som skal foregå de nærmeste årene og som de er involvert i flere steder på Klosterøya.

Klosterøya AS har store planer på den tidligere hjørnesteinsbedriftens arealer. Potensialet er enormt, opp i mot 140 mål og ca 200.000 kvm. Blant annet er det inngått en intensjonsavtale med regionsteatret Teater Ibsen om etablering i det gamle cellulosebygget. Utviklingssjef Lunde ønsker å bruke litt tid på de planene de har, det samme gjelder utbyggingstakten. – Vi må finne leietakere som trenger større volumer. Samtidig som de som allerede er etablert her på best mulig måte skal bli skjermet fra byggeaktiviteten. De skal ikke oppleve å bli plassert i et evig byggebråk, sier Lunde.'

– Det har vært en krevende jobb, der alle fagene våre har vært med, ikke minst betongsaging og asbestsanering, sier Anker. Han er ikke i tvil om at det å ha hele produktspekteret i eget hus, har vært avgjørende for at HRL fikk kontrakten med oppdragsgiver Klosterøya. Det ga HRL også en større trygghet for at de skulle klare å gjennomføre sin del av avtalen. – Det har vært en strategi for HRL å nærme seg industrien ytterligere. Som en forsterking inn mot industrisegmentet har Klosterøya passet oss perfekt, avslutter Bjørn Anker.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter