Årets nest verste dag på børsen

Mens de viktige indeksene ute i verden falt med inntil 2 prosent tirsdag, opplevde Oslo Børs et fall på hele 5,57 prosent.

- At fallet kom akkurat tirsdag, er vanskelig å forklare. Og hvilken retning børsen tar ut av startblokken onsdag, er "anybody's guess, sier meglersjef Ulf Leinebø i Nordea Markets.
Børsen rammes hardt av den fallende oljeprisen. Tirsdag ettermiddag ble et fat nordsjøolje omsatt for 100,92 dollar, en nedgang på 2,90 dollar.

Oljesmurt
Hovedindeksen ved Oslo Børs endte tirsdag på 357,82 poeng og er på ett av sine laveste nivåer det siste året. Fallet tirsdag er det nest verste til nå i år og trolig blant det rødeste dagene siden 2002, ifølge Leinebø i Nordea Markets.
Han ser ingen forklaring på at et slikt fall skulle komme akkurat tirsdag, men framhever oljeprisen som hovedårsak.
- Hittil i år er børsene i USA ned 15 prosent, mens Oslo Børs har falt 30 prosent. Hvis vi ser litt mer helhetlig på det, er det ikke unaturlig at Oslo Børs gjør det såpass mye dårligere enn andre børser når oljeprisen faller, sier Leinebø. Han trekker fram at den hjemlige børsen er «oljesmurt» i og med at over 50 prosent av markedsverdien i selskapene i knyttet til oljevirksomhet.

Selvforsterkende
Samtidig tror han utviklingen er delvis selvforsterkende. Aksjeuroen fører til at folk ønsker å selge seg ut av aksjefond. Og sånn sett er aksjesparere med på å forsterke nedgangen.

- Man får gjerne en overreaksjon når det er mange selgere og få kjøpere. Da faller det mer enn man gjerne skulle tro, sier Leinebø.
Han understreker også det paradoksale i at aksjene nå er billige på Oslo Børs hvis man tar den ventede fortjenesten i 2009 i betraktning, men tror at anslagene for fortjeneste skal noe ned.

Enda en årsak til nedgangen ser ut til å være at utenlandske investorer, som baserer seg på dollar, henter hjem sine penger, etter å ha tapt 10 prosent av investeringene til nå i år bare på den styrkede dollaren.
Blant selskapene som ble verst rammet av fallet tirsdag, er Sevan Marine (-15,74), Crew Gold Corporation (-14,22), Yara (-12,52), REC (-11,66) og Subsea 7 (-11,53). StatoilHydro bidro også til nedgangen, med et fall på 6,62 prosent.