Nyttige turer

På denne tiden av året er det mange fra byggenæringen som reiser på ulike studieturer verden over. En hver organisasjon med respekt for seg selv arrangerer slike turer. Noen stiller seg i utgangspunktet skeptisk til hvilket utbytte den enkelte kan ha av en slik studietur. Det kan selvsagt variere, men likevel hevder vi at det er nyttig og viktig at man deltar på slike utflukter.

Byggeindustriens redaktør er nettopp kommet hjem fra Valencia i Spania etter å ha vært med en gruppe entreprenører fra EBA Oslo. Valencia er en gammel by som i de siste årene har bygget noen av verdens mest fantastiske byggverk. Elven gjennom byen fikk et nytt elveleie, og dermed lå det tusenvis av mål med jomfruelig mark klar til bebyggelse. Mye er blitt til flotte park- og idrettsanlegg, men det er også kommet noen fantastiske byggverk som virkelig har satt Valencia på verdenskartet.

Det å få et innblikk i prosessen bak denne utbyggingen er viktig lærdom. Det at en by som Valencia hele tiden har med den historiske ballasten i den videre utvikling av byen, er også noe man skal ta med seg. I denne byen er man opptatt av de lange linjer når det gjelder byutvikling - ikke kortsiktig spekulasjonen.

Ellers har EBA Oslo gjort en forbilledlig jobb i forbindelse med planleggingen av denne turen. Man engasjerte DARK Arkitekter AS som utarbeidet en flott presentasjonsbrosjyre som ble sendt alle på forhånd. To fra arkitektfirmaet var også med på turen - og sammen med de spanske fagfolkene ble det gitt en grundig og god orientering. Det er tydelig at mange hadde gjort hjemmeleksen for sjelden har vi sett et slikt engasjement.

Vi vet at det er noen bedrifter i byggenæringen som nå har satt foten ned for deltakelse på slike turer. Det mener vi er alt for kortsiktig tenkt. Man må ikke bli så snever at man stanser alle nye inntrykk. Mange ledere trenger nye impulser - og det får man gjerne på slike turer. Det at man også kan møte kollegaer fra konkurrerende bedrifter kan også være et pre.

Vi kommer med reportasjer fra Valencia både her på bygg.no, på hage.no og i Byggeindustrien.

Og til dem som var med - takk for en flott og lærerik tur.