Tromsø 2018 kan trenge opp mot 250 millioner

OL-sjef Petter Rønningen angrer på at han antydet et beløp på 125 millioner kroner for slå tyskere i kampen om vinter-OL i 2018. Han tror det trengs dobbelt så mye.

 

Den største utfordringen for Tromsø 2018 er å bli kjent nok blant de 115 IOK-delegatene som i 2011 skal velge arrangørby for vinterlekene i 2018. Det var hovedbudskapet da Petter Rønningen - sammen med IOK-styremedlem Gerhard Heiberg og Vegard Ulvang - mandag møtte pressen i Tromsø for å se hva som skjer etter at et eventuell statsgaranti kommer på plass.

Stor oppgave
- Norge er et lite hjørne i verden. Tromsø er et lite hjørne i Norge. Vi har en stor oppgave i å fortelle verdens idrettsledere at det i det hele tatt bor folk her. At det er mulig å arrangere OL her, understreker Vegard Ulvang.
I et intervju med Nordlys mandag antyder Rønningen at Tromsø 2018 har behov for et beløp i størrelsesorden rundt 125 millioner kroner i årene 2009-2011. Noen timer senere har han tenkt seg om.

- Det var kanskje litt dumt av meg å si det. Jeg ser at München har et budsjett på 250 millioner kroner. Kanskje det er nærmere hva man har behov for. Jeg ser for meg at vi trenger en organisasjon på 50-60 mennesker i sluttfasen. I dag er vi 8-10 ansatte, sier Rønningen til NTB.

I bakleksa
Både Rønningen og Heiberg peker på München som den kanskje største konkurrenten til Tromsø, med sørkoreanske Pyeongchang som en annen sterk søkerveteran. Begge disse kandidatene har markedsført seg tungt, blant annet under lekene i Beijing. Tromsø sendte sin internasjonale koordinator Anne-Berit Figenschau for å snakke med IOK-medlemmene.

- Det kan godt hende at vi ligger litt i bakleksa. Vi har nå ikke hatt ressurser for å komme i posisjon internasjonalt, før vi har fått statsgarantien. Vi har en stor oppgave i å få fortalt at det er en landsdel i Norge som har alle forutsetninger til å bygge opp noe Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil like, sier Rønningen som venter en helt annen innsats når IOK neste år har sin internasjonale kongress i København.

Ikke ulempe
Gerhard Heiberg understreker at den internasjonale innsatsen må ha som mål å overbevise IOK-medlemmene at det kompakte konseptet med en olympisk landsby i Tromsø er riktig for vinterlekene.
- Tromsø starter langt bak både München og Pyeongchang, siden alle IOK-medlemmer kjenner de to. Men det er ikke umulig å vinne for en ny kandidat. Sotsji gikk hen og vant kampen om 2014-lekene uten å ha søkt tidligere. Så at Tromsø ikke har vært kandidat tidligere, ser jeg ikke som en ulempe, sier Heiberg.