Vi kan lære mye av Valencia

Den spanske havnebyen Valencia som ligger ved Middelhavet, er blitt verdenskjent for sin byutvikling. Byen har fått noen av verdens mest moderne bygg. Det har skjedd i en by som er utrolig tro mot historien. Vi i Norge har mye å lære av det som denne byen har gjort.

 

Byggeindustrien var nylig i Valencia sammen med entreprenører fra EBA Oslo. DARK Arkitekter AS v/ arkitekt MNAL Alv Skogstad Aamo og stud. arch. Henning Klouman hadde utarbeidet et flott fagprogram som alle deltakerne fikk tilsendt på forhånd. Begge var også med på turen og ledet program og omvisning. I tillegg møtte entreprenørene en rekke andre fagpersoner som har stått sentralt. Dette viste seg å være en meget god løsning.

I Byggeindustrien nr. 12 kommer en egen reportasje. Her på bygg.no har vi samlet noen billedinntrykk fra turen. Vi kommer også til å lage en egen sak om blomster og andre vekster på hage.no. Byen har mange flotte parker. Mange av dem er anlagt i det gamle elveleiet som nå ligger tørrlagt etter at elven ble lagt om. I dette elveleiet er mange av de nye fantastiske bygningene også plassert. I tillegg er det bygget mange idrettsanlegg og andre anlegg for kultur.

For norske fagfolk må det være viktig å reise ut for å se hvordan andre løser oppgavene. Det at man satser så vidt mye på en storstilt byutvikling er også spennende. Problemet i mange norske byer er at man tenker alt for kortsiktig - og at man mister helhetsbegrepet. Ofte er det kortsiktig økonomisk vinning som betyr mest. I Valencia bygger man videre på den historie byen har.