Forbereder skogvern på 42 prestegårder

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har gitt startsignal for vern av skog på inntil 42 prestegårder og andre eiendommer som tilhører Opplysningsvesenets fond (OVF).

Lista over aktuelle skogreservater på OVF-eiendommer omfatter prestegårder fra Karlsøy i nord til Lindesnes og Hvaler i sør, går det fram av et brev til fylkesmennene.

Blant de 42 eiendommene der vernearbeid skal settes i gang - eller allerede er startet - er det fire med nasjonal verneverdi. Disse er Karlsøy prestegård i Troms, Fosnes prestegård og Kolvereid prestegård i Nord-Trøndelag og Hvaler prestegård i Østfold.

Verneverdiene på Karlsøy er knyttet til øyas spesielle kalkrike flora, inkludert kalkbjørkeskog. I de to prestegårdsskogene i Nord-Trøndelag handler det om gammel og verneverdig kystbarskog. På Hvaler inngår OVF-eiendommen i planene for Ytre Hvaler nasjonalpark.

På 27 av de 42 eiendommene på DNs liste er det registrert skog med regional verneverdi. På de øvrige elleve eiendommene er det tale om lokal verneverdi. For disse eiendommene er det uvisst om det blir satt i gang noen verneprosess, får NTB opplyst.

Etter at fylkesmennene har meldt oppstart av verneprosess, skal det utarbeides verneforslag som blir sendt på høring.