Festdag på børsen

Etter begredelig uke råder optimismen igjen på Oslo Børs mandag morgen. Forklaringen er å finne i amerikanske myndigheters redningsaksjonen overfor kriserammede banker. 

Etter en snau times handel var hovedindeksen ved Oslo Børs 389,19 poeng, opp 4,96 prosent siden fredag.

Det er pluss over hele linjen ved børsene ellers i Europa og i Asia, noe som tydelig smitter over på den hjemlige handelen.

Etter et samlet fall på nær 13 prosent i forrige uke var det ventet at trenden kunne snu på Oslo Børs mandag.

– Det er så enkelt som at redningsaksjonen i Freddie Mac og Fannie Mae gir tro på det amerikanske finansmarkedet igjen, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities til DN.no.

Størst er begeistringen for Rocksource. Selskapets aksjer gjør et hopp på 17,88 prosent etter meldingen om at en avtale en andel i en leteblokk på indisk sokkel vil bli undertegnet i løpet av to uker.

I tillegg er oljeselskapet Questerre (+13,10), Storebrand (+9,52), solenergiselskapet REC (+9,26), Sevan Marine (+7,03) og Seadrill (+6,88) blant dem som overgår selv indeksøkningen. Det gjør også tungvekterne Yara (+6,85) og DnB NOR (+6,71). Morgenens mest omsatte, StatoilHydro, kan notere seg en pen økning, med 4,60 prosent.

Tandberg (-0,49) er det eneste blant selskapene med noen markert omsetning som opplever nedgang.

Prisen på nordsjøolje er mandag morgen 105,14 dollar per fat, en oppgang på 0,82 dollar.