Tragisk brann

Så har en ny storbrann rammet Bergen. Denne gang er det historiske, og uerstattelige bryggebygninger som er ødelagt, denne gang i Skuteviken. For hver brann som rammer våre gamle byer, blir en del av historien ødelagt for alltid. Vi skal ikke uttale oss skråsikkert om brannsikringen har vært god nok eller ikke - for god har den i alle fall ikke vært når man ser utfallet av brannen.

 

Problemet er at mange av dem som bor og bruker slike gamle bygninger ikke har den samme forståelse for hvilken betydning husene har. Myndighetene kan gjerne stille krav til eierne, men det må en samlet innsats til for å trygge slike bygg.

Vi har gang på gang sett at mange har kjøpt gamle hus i sentrale områder i byer. Ofte har de som har kjøpt sett en spekulasjon i dette. Mange har latt være å vedlikeholde - og kommer en brann er det for mange en befrielse. Da kan man nemlig få realisert sin drømmer om storslåtte moderne palasser. Men det er ikke sikkert at slike palasser passer inn i de hull som oppstår når brannen har herjet i en husrekke.

Byggeindustriens redaktør er nettopp kommet hjem fra Valencia hvor EBA Oslos medlemmer har vært på studietur. På en helt annen måte enn her hjemme tenker man der helhetlig når det gjelder byutvikling i den byen. Selv om Valencia kanskje har fått noen av de mest moderne byggverk verden har sett, har byen også hatt evnen til å ta vare på historien - på de gamle byggene - på den gamle byen. Slike tanker må vi også begynne å tenke her i landet.

Vi må tenke i lengre baner. Kortsiktig profitt passer ikke i en slik verden.