En nasjonal tragedie

Riksantikvaren kaller brannen i Skuteviksbodene i Bergen natt til søndag for en nasjonal tragedie. Byantikvaren i Bergen fortviler over brannsikringen av de fredede trebodene.

Branner i Bergen i sommer

*9. juni: Skuteviksboder. Brannen startet ved Neumann bygg i Sandviken klokken 17.30, og vokste raskt. Det gikk to timer før brannen var under kontroll, men det knyttet seg lenge frykt rundt gassflasker som tilhørte IMC Diving. Ingen ble skadd i brannen.

*29. juli: Johannes Bruns gate. Hele taket på bygningen som blant annet huser butikken Brukthuset sto i full fyr. Fire personer måtte evakueres, men ingen ble skadd.

*6. august: Zachariasbryggen. Brannen på Zachariasbryggen ble meldt klokken 12.26. Det sto åpne flammer opp gjennom taket. Bodene på Fisketorget ble stengt og situasjonen var kaotisk.

*17. august: Vågsallmenningen. Brannen startet i annen etasje av utestedet Macumba i Vågsallmenningen 10. Politiet fikk melding om brannen klokken
03.57, og snart sto det meste av bygningen i full fyr. Tre etasjer ble totalskadd.

(Kilde: Bergens Tidende.)

Nær halvparten av ett av landets viktigste kulturminner gikk tapt da fire av de fredede Skuteviksbodene i Sandviken i Bergen brant ned natt til søndag.

- Dette er en tragedie på linje med bryggebrannen i 1955, da halvparten av Bryggen i Bergen brant ned. Skuteviksbodene er et kulturminne i samme klasse, selve hjertet av den internasjonale tørrfiskhandelen fant man i Skuteviken, sier byantikvar i Bergen, Siri Myrvoll, til NTB.

Fortvilelsen er like stor hos Riksantikvaren.

- Det er en nasjonal tragedie når en såpass gammel og verdifull trehusbebyggelse forsvinner, sier pressetalsmann Asgeir Spange Brekke hos Riksantikvaren.

Skuteviksbodene har dateringer tilbake til siste halvdel av 1600-tallet, men kan være enda eldre.

Tolv evakuert
Det var i 4-tiden natt til søndag at brannvesen og politi ble varslet om brannen i de verneverdige husene. Da brannvesenet kom til stedet, var en av bodene allerede overtent, og brannen hadde spredd seg til totalt fire av de fredede bodene. Ingen ble skadd i brannen, men tolv personer ble evakuert fra de brennende bygningene og en nabobygning.

Da brannvesenet fikk slukket brannen i 11.30-tiden var status at to av bodene var brent til grunnen, og ytterligere to var totalskadd.

Strålevarmen under brannen var så enorm at flere ruter på et nabohus eksploderte, og faren for spredning var svært stor. I en av bodene var det 30-40 oljefat som skapte bekymring, men brannvesenet klarte å isolere dem.
42 brannmenn kjempet mot flammene, og det ble satt inn en slukningsbåt i arbeidet. I tillegg var både Kystvakten og en redningsskøyte mobilisert i slukningsarbeidet.

For dårlig brannsikring
Bygningene er i privat eie, og for det meste næringslokaler. Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

Byantikvaren mener brannsikringen er altfor dårlig for de fredede bygningene.
- Vi er helt fortvilet over brannsikringen. Vi har flere ganger forsøkt å få til en god plan for brannsikring, og få innført sprinkling, men det er veldig vanskelig å få folk til å følge opp, sier Siri Myrvoll.

Hun oppfordrer politisk ledelse i Bergen til å ta tak i saken umiddelbart.
- Nå må vi gå sammen for å sikre den bebyggelsen som er igjen, sier Myrvoll.

 Sjøbodene trolig ikke regulert til boliger

Brannvesenet var uforberedt på at det bodde mennesker i sjøboden der brannen i Skuteviken startet natt til søndag. bygningen skal nemlig ikke ha vært regulert til boliger.

Det var i 4-tiden natt til søndag at brannvesen og politi ble varslet om brannen i de verneverdige husene. Da brannvesenet kom til stedet, var en av bodene allerede overtent, og brannen hadde spredd seg til totalt fire av de fredede bodene.
– Visste ikke om hybler
I alt er 16 personer evakuert fra de brannherjede bygningene om andre hus i nærheten.
– Vi var ikke forberedt på at det skulle være folk der. Jeg har i alle fall ikke hørt noe om at det skulle være hybler der. Vi visste at det var en del som hadde øvingslokaler i nummer 13, men trodde ikke at noen overnattet der, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad til Bergens Tidende.
Vurderer anmeldelse
Bergen kommune undersøkte søndag om bygningen var regulert til boliger.
– Vi kan ikke se at det er gitt noen tillatelse til bolig i dette bygget, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, som imidlertid må ta et forbehold om at alle papirer muligens ikke var tilgjengelige søndag.
– Det kan være dokumenter vi ikke har funnet. Men i vår gjennomgang av registrene har vi kun funnet at dette bygget er regulert til lager, sier Rastad.
Kommunen skal mandag ta kontakt med eieren av Skuteviksboder 13 for å be om at det blir framlagt gyldig dokumentasjon for alt som er utført av arbeider i bygget.
Ifølge BT kan kommunen komme til å anmelde huseieren om han ikke kan dokumentere at det var lovlig å ha personer boende i bygningen.