Kan bruke 30 oljemilliarder årlig

Politikerne kan bruke 30 milliarder kroner mer fra oljefondet hvert år på vei og jernbane uten å ødelegge norsk økonomi, mener Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Investeringer i denne størrelsesordenen kan gjøres innenfor handlingsregelen, som sier at staten kan bruke inntil fire prosent av de oppsparte oljeinntektene, sier forsker ved SSB Torbjørn Eika til Bergens Tidende.

Han understreker at dette er avhengig av utviklingen i oljefondet, som blir styrt av oljeprisene og utviklingen på børsene rundt omkring i verden.

De siste årene har regjeringen brukt over 20 milliarder kroner mindre enn handlingsregelen tillater. Dette av frykt for økt press på økonomien med renteoppgang og inflasjon.

Eika sier at hvis disse pengene hadde blitt benyttet til investeringer til vei og jernbane, så hadde virkningene vært beskjedne på norsk økonomi.

- Renta ville ha økt noe og konkurranseutsatte bedrifter ville ha møtt vansker, men hvordan man enn snur og vender på det så er 30 milliarder kroner bare en liten del av den samlede norske økonomien. Dessuten ville en stor og økende del av investeringene gått til utenlandske entreprenører og utenlandsk arbeidskraft, sier Eika.