Flere forhold påvirket raset ved Vemundvik

Flere forhold hadde betydning for raset på riksveg 769 ved Vemundvik i Namsos.

Det viser en vurdering Statens vegvesen har gjort. Det antas imidlertid at de utfylte steinmassene på utsiden av vegen har vært den utløsende årsak til utglidninge, melder vegvesen.no.

Statens vegvesen og entreprenøren samarbeider for å finne løsninger slik at prosjektet kan avsluttes som forutsatt.

Statens vegvesen har i etterkant av raset på riksveg 769 ved Vemundvik i Namsos gått grundig igjennom hendelsesforløpet sammen med entreprenøren. Det er også foretatt supplerende grunnboring på land, samt grunnboring i sjøen.

Gjennomgangen viser at flere forhold har hatt betydning for raset. Blant de viktigste forholdene er midlertidig plassering av steinmasser på utsiden av vegen, steinmasser som kom på vegen i forbindelse med sprenging, rystelser fra fjellsprengningen, generell anleggsaktivitet samt lav sjø forut for utglidningen.

Statens vegvesen har gjort omfattende geotekniske vurderinger på prosjektet og det er i anbudsgrunnlaget tydelig presisert at steinmasser ikke må lagres på utsiden av vegen. Det er likevel på det rene at steinmasser har vært midlertidig lagret på utsiden av vegen. Ut fra en totalvurdering antas den midlertidige lagringen å ha vært det vesentligste bidraget til utglidningen.

Statens vegvesen ser imidlertid at den reelle anleggssituasjonen, i samarbeid med entreprenøren, burde vært vurdert nærmere. I tillegg burde det vært gjennomført mer omfattende sjøbunnkartlegging utenfor området i forkant. Ved tilsvarende problemområder er det viktig å være mer presis i beskrivelsen av anleggsfasen.

Utglidningen har medført at veglinjen på stekningen forbi rasområdet må flyttes inn på fast fjell. Statens vegvesen og entreprenøren samarbeider for å finne løsninger slik at prosjektet kan avsluttes som forutsatt.