Trollfeltet utredes for CO2-lagring

Det er satt i gang seismiske undersøkelser på Trollfeltet med tanke på permanent lagring av store mengder CO2 fra anleggene på Mongstad og Kårstø. 

StatoilHydro er tildelt oppdraget med å utarbeide et tredimensjonalt kart over havbunnen ved den såkalte Johansen-formasjonen ved Trollfeltet i Nordsjøen. Formasjonen ligger på 2.500 meters dyp.

– Vi har store forventninger til Johansen-formasjonen som lagringsplass for karbondioksid, sier prosjektleder Karl Erik Karlsen i Gassnova, det statlige foretaket for CO2-håndtering.

Fartøyet Ramform Challenger, som eies av PGS, brukes til arbeidet, som er ventet avsluttet i løpet av september. Muligheter både for lagringssteder og injeksjonsbrønner skal undersøkes.

– Kartleggingen er en viktig del av arbeidet for å realisere målet om å deponere karbondioksid i undergrunnen. Å finne optimal plassering av injeksjonsbrønner er viktig for å være sikre på at karbondioksidet kan lagres og at den forblir i reservoaret i framtiden, sier forskningskoordinator Odd Magne Mathiassen i Oljedirektoratet i en pressemelding.

I alt tre mulige lagringssteder i Johansen-formasjonen er utredet av Oljedirektoratet. I tillegg er to beliggenheter i den såkalte Utsira-formasjonen i Sleipner-området vurdert.