Halvert ordretilgang

Boligprodusentenes tilgang på nye boligprosjekter fortsetter å synke. I 2. kvartal 2008 var tilgangen 47 prosent lavere enn i samme kvartal i 2007, målt i løpende kroner. 

Tar vi hensyn til prisveksten, er tilgangen på nye boligprosjekter mer enn halvert sammenlignet med 2. kvartal i fjor, og vi må tilbake til nittitallet for å finne tilsvarende lave volum. Verdien av boligprodusentenes beholdning av nye boligbygg falt med 14 prosent i løpet av 2. kvartal 2008 og er ved utgangen av kvartalet 34 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Tilgangen på boligrehabilitering har gått ned med 9 prosent i 2. kvartal 2008 sammenlignet med samme kvartal året før. Verdien av bedriftenes beholdning forble uendret i løpet av kvartalet, men er 16 prosent lavere enn ved utgangen av 2. kvartal 2007.

Ordretilgangen på andre nybygg enn boligbygg har hittil i år ligget om lag 10 prosent under fjorårets rekordhøye nivå. Den sterke veksten i verdien av entreprenørenes beholdning av andre nybygg enn boligbygg, i hovedsak næringsbygg, har flatet ut. Ordrereserven ligger likevel fortsatt 10 prosent høyere enn på samme tid i fjor, målt i løpende priser.

I næringsbyggsektoren er det fortsatt stor tilgang på rehabiliteringsprosjekter, og verdien av ordrereserven for andre bygg enn boliger er 13 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Entreprenørenes tilgang på nye anleggsprosjekter er stabil på et høyt nivå. Ved utgangen av 2. kvartal i år er verdien av entreprenørenes beholdning 5 prosent lavere enn ved utgangen av 2. kvartal i fjor, målt i løpende kroner.

Den samlede verdien av bygge- og anleggsnæringens ordrebeholdning gikk ned med 5 prosent i løpet av 2. kvartal i år og er nå 7 prosent lavere enn toppnivået ved utgangen av 2. kvartal 2007.