5 nye Løren-skulpturer

Torsdag ettermiddag ble ytterligere fem nye skulpturer avduket i Peer Gynt-suiten på Løren i Oslo. 

Dermed er den unike skulpturparken i ferd med å ta form. Skulptursamlingen består nå av 13 skulpturer som til sammen utgjør en solid billedgjøring av Henrik Ibsens skuespill Peer Gynt. Blant avdukerne på torsdagens festavduking var utenriksminister Jonas Gahr Støre, musiker og billedkunster Magne Furuholmen og skuespiller Ane Dahl Torp.

- Kulturbyen Oslo får med Peer Gynt-suiten en ny attraksjon og en ny møteplass for kultur Her må dere sette opp pølsebod, for hit til Peer Gynt-Suiten kommer det turister, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, i sin tale da han torsdag ettermiddag foresto avdukingen av selve signaturskulpturen for Peer Gynt-prosjektet, ”Peer Gynt” laget av kunstneren Nina Sundbye.

I sin tale la utenriksministeren ekstra vekt på at skulpturene var plassert ute i et bo- og nærmiljø, hvor folk lever, bor og ferdes. Støre gratulerte også Selvaag med initativet.

- Ole Gunnar Selvaag viderefører kreativiteten fra sin far Olav Selvaag, en arv det står respekt av. Du tok et initiativ, og bragte Peer Gynt, denne rastløse og rotløse verdensborger hit til Løren. Dette er også en stor konkurranse internasjonalt. Vi i utenriksdepartementet ønsker velkommen at dere i Selvaag på denne måten bidrar til internasjonal kulturutveksling melllom Norge og andre land, sa Gahr Støre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var invitert til arrangementet, fordi utenriksministeren deler ansvaret for internasjonalt samarbeid på kulturområdet med Kultur- og kirkedepartementet. Kulturminister Trond Giske åpnet forøvrig Peer Gynt-suiten i 2006. Gahr Støre avduket Nina Sundbyes skulptur ”Peer Gynt”, som er det visuelle symbolet på Peer Gynt-suiten og Peer Gynt-konkurransen.

Skulpturene til skulpturparken skaffes også hovedsakelig til veie gjennom en omfattende internasjonal konkurranse, Peer Gynt-konkurransen, hvor en faglig jury velger ut vinnere gjennom flere år. I Peer Gynt-konkurransen er det så langt sendt inn 400 forslag av 200 kunstere fra 26 land Hittil er det kåret 15 vinnere fra syv land; Norge, Sverige, Tyskland, Spania, Polen, Irland og Canada. De fem skulpturene som ble avduket på torsdag, er laget av kunstnere fra Spania, Irland, Sverige og Norge.

- Peer Gynt-konkurransen stimulerer til kulturutveksling mellom andre land og Norge. Vi synes det er viktig å gi Ibsen og Peer Gynt en posisjon internasjonalt. Sånn sett bidrar Peer Gynt-konkurransen til internasjonal kulturutveksling hvor vi bringer Peer Gynt ut – og hvor samtidig norsk og internasjonal skulpturkunst bringes til folk her, sier Selvaag.