Jens vil ha samferdselsløft

Statsminister Jens Stoltenberg lover mange milliarder kroner til et samferdselsløft i Norge.

Regjeringen skal i vinter legge fram forslag til ny Nasjonal transportplan for perioden 2010-2019. Dette er en samlet plan for samferdselssektoren, hvor de langsiktiige prioriteringer innenfor vei, jernbane, luftfart og havner bestemmes.

Stoltenberg mener denne planen må inneholde en samferdselssatsing med tre konkrete tiltak:

1 Mer penger til samferdsel

- Vi må bygge oss opp til et vesentlig høyere bevilgningsnivå enn i dag. Vi trenger en økning som gjør at vi samlet kan bruke flere titalls milliarder kroner mer på vei og jernbane i løpet av den tiårsperioden planen gjelder for. Alt kan ikke tas på et år, men vi må øke bevilgningene hvert år fremover, slik at satsingen blir betydelig, sa Stoltenberg.

Han viste til at blant annet den store barnehagesatsingen som har vært de siste årene viser at det er fullt mulig å gjennomføre slike løft, hvis det prioriteres. I dag brukes det årlig over 10 milliarder kroner mer til barnehager enn for fem år siden.

2 Sammenhengende utbygging

- Vi må sørge for mer rasjonell og sammenhengende utbygging av store samferdselsprosjekter. Vi må hindre at store og viktige prosjekter enten stopper opp på grunn av mangel på penger eller bygges ut i så små biter at framdriften ikke blir rasjonell, sa statsministeren.

Han mener at staten må forplikte seg for de totale utgifter ut over det enkelte budsjettår for å oppnå dette, på samme måte som vi bygde operaen og fregattene.

- Vi bygde jo ikke salen i operabygget og utsatte scenen i påvente av nye beslutninger, understreket han.

3 Bedre bruk av pengene

- Vi må bidra til mer kapasitet og større konkurranse i anleggssektoren. De siste årene har flere samferdselsprosjekter blitt dyrere enn forutsatt, blant annet på grunn av manglende arbeidskraft og høy aktivitet i anleggsbransjen. Skal vi få til dette, er vi helt avhengig av hjelp utenfra. Vi trenger flere arbeidstakere i anleggsbransjen og at flere utenlandske entrepenører deltar, sier Stoltenberg.

Han varsler at han sammen med samferdselsministeren vil invitere store europeiske vei- og baneentreprenører til Norge for å få disse selskapene interesserte i å delta i anbud i Norge.

Samtidig understreker han et ønske om et fortsatt godt samarbeid med de norske entreprenørene.

- Vi er et land med store avstander. Da må vi ta ansvar for en infrastruktur som gjør at landet vårt henger sammen, og som gjør at vi kan reise og transportere varer og tjenester effektivt rundt i Norge, avslutter statsministeren.

LO positive

- Jeg er svært glad for statsministerens løfte om å bevilge mer penger, prioritere sammenhengende utbygging og sørge for bedre bruk av pengene, sier LOs leder Roar Flåthen.

Les hele talen her