Håper på rettferdige premisser

- Festen i byggenæringen er nå over. Fremover må vi sannsynligvis konkurrere på seriøsitet. Da håper jeg vi kan konkurrere på rettferdige premisser.

Denne uttalelsen kom styreleder i BNL Peder B Backe med under representantskapsmøtet til landsforeningen.

Han slo fast at 2007 vil stå igjen som et historisk år for byggenæringen. Men 2007 var også året da festen tok slutt. Nå kommer nachspielet.

- Prognosene fremover viser at vi kan komme til å miste 10-15 000 arbeidsplasser og en omsetning på minst 10-15 milliarder kroner. Mange vil si at dette slett ikke er så farlig med markedet vi til nå har hatt. Men jeg tror vi står foran noen utslag som de fleste av oss ikke vil oppleve som behaglig, utdyper Backe.

Han peker på at næringen er intensiv og rask i et godt marked, men at byggenæringen er krevende å bygge opp igjen når den faller.

- Store variasjoner i aktivitetsnivået går ut over kvaliteten og effektiviteten. Nå har vi mye kapasitet. Samfunnet bør ta vare på denne kapasiteten. Det er en rekke uløste oppgaver som samfunnet bør ta tak i, sier han.

Han peker på at det er svært viktig for BNL og næringen å synliggjøre kapasiteten som nå er tilgjenglig.

- Vi ønsker ikke at folkene våre skal over på trygd kombinert med svart arbeid. Vi har vært der før, og ønsker ikke å komme i den situasjonen igjen, sier Backe.
Han sier videre at næringen lenge har konkurrert på kapasitet.

- Fremover må vi kanskje konkurrere på seriøsitet, i negativ forstand. I et tøft marked er det lett å ty til midler i gråsonen. Vi må løse en tiltakende konkurransesituasjon i et tøffere marked med rettferdige midler, sier styrelederen.