Vegring hos entreprenørene

Må de store byggentreprenørene sammen utvikle et fabrikk-konsept for at byggenæringen skal klare å få til en overgang til industribasert produksjon? 

Det var Anders Larsson, sjefen Open House, den tidligere modulproduksjonsbedriften til OBOS, som sa dette på en samling i forbindelse med at Byggekostnadsprogrammet la frem en rapport om industrialisert boligbygging.

Larssons argument for en slik felles satsing var at erfaring så langt tilsier at en vellykket overgang til industri-produksjon krever mer kapital enn selv enkelte byggiganter ser seg i stand til å reise samtidig som overgang til industriproduksjon tydeligvis er en langt mer langsiktig prosess enn det man har trodd.

Og rapporten avslører at de store entreprenørene er overraskende forsiktige og avventende til å satse på industrialisering i form av fabrikkproduksjon av bygg. Aktørene velger heller å utvikle standardisert og systematisert plassbygging som kan inkludere prefabrikasjon.

Prosjektleder Torer Berg fra Sintef Byggforsk kunne vise til flere argumenter for dagens situasjon som kjennetegnes heller ved store nedleggelser av industrikonsepter fremfor at det skjer en massiv overgang til industriproduksjon for å kutte med på kostnader og byggetid samt for å oppnå bedre kvalitet.

Han trakk særlig frem at markedsnedgangen for boligbyggingen rammet prosjektet mot slutten. Videre påpekte han at markedet for en industrisatsing i Norge er for lite som særlig viser seg gjennom store svingninger som vi opplever nå.

Du kan lese mer om rapporten og entreprenør-aktørenes tilnærming til industrialisering i neste nummer av Byggeindustrien som kommer ut 11. september.