Nye byggeforskrifter fører til dyrere boliger

– Vi tror ikke at det er energiforbruket i OBOS-leiligheter på 60 til 70 kvm. som skaper klimakrisen her i verden, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS-bladets leder. 

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS er svært kritisk til regjeringens nye tekniske forskrifter for boliger, som vil føre til en økning i byggekostnader på 100 000 til 120 000 kroner per leilighet.

– Selv om vi denne høsten ser en nedgang i boligbyggingen, forsvinner ikke behovet for nye boliger. I fjor økte befolkningen i Oslo med over 10 000 innbyggere, og mye tyder på at befolkningsveksten i år blir dobbelt så stor. Boligbyggingen henger for tiden langt etter i forhold til å holde tritt med befolkningsøkningen. Dette vil kunne presse utleieprisene ytterligere opp og føre til bolignød. I en slik situasjon er det merkelig at regjeringen satser på å øke byggekostnadene ytterligere, sier Mæland i siste utgave av OBOS-bladet.

Hastverksarbeid
Mæland viser til de nye forskriftene som innføres fra 1. januar neste år. Hensikten med forskriftene er å redusere energiforbruket i nye bygg. Da de ble innført, uttalte regjeringens talskvinne, statssekretær Guri Størvold, at regjeringen ikke var opptatt av om byggekostnadene økte kraftig, men av å spare energi.

– Innføringen av forskriftene var et hastverksarbeid. Gevinsten på energisiden står etter vår mening ikke i et rimelig forhold til de økte kostnadene. Vi har mange ganger advart regjeringen mot at slike "krumspring" på ett eller annet tidspunkt vil føre til at byggekostnadene blir så høye at boligbyggingen stopper opp. Nå ser det ut som vi er kommet dit, sier Mæland.

Han mener regjeringen bør trekke tilbake forslaget og utrede saken på nytt.

Ikke troverdig nok
– Regjeringen bør fremme et mer troverdig alternativ der man veier økte byggekostnader opp mot gevinstene av energisparing på en helt annen måte enn man gjorde første gang. Dette er også viktig for å beholde troverdigheten i forhold til å hjelpe de svake på boligmarkedet, sier Mæland.