Forlenger på Kvernberget

Avinor har vedtatt å inngå avtale om utvidelse av rullebanen på Kristiansun lufthavn Kvernberget. 

Nå mangler bare godkjennelsen fra Samferdselsdepartementet før rullebanen i Kristiansund blir forlenget fra 1.780 til 2.000 meter.

Rullebaneutvidelsen ved Kristiansund lufthavn Kvernberget har vært en viktig næringspolitisk og samferdselspolitisk sak i regionen helt siden ideen ble lansert for flere år tilbake. Kristiansund kommune, Kvernberget vekst og flere andre aktører fra lokalt næringsliv presenterte sine ideer for Avinor AS i forbindelse med arbeidet med lufthavnens reguleringsplan, og har siden arbeidet for å finansiere utvidelsen. Selskapet Rullebaneutvidelse AS er et resultat av dette initiativet.

Utvidelsen av rullebanen vil bli gjennomført som en integrert del av prosjekt sikkerhetsområder og lysanlegg, et prosjekt som gjennomføres for å tilfredsstille myndighetspålagte krav til sikkerhetsområder rundt rullebanen. Avinor AS finansierer alle myndighetspålagte endringer ved lufthavnen, mens Rullebaneutvidelse AS (RBU) finansierer størstedelen av kostnaden ved å forlenge rullebanen. RBU er også fullfinansiert, så det hefter ingen usikkerhet til selskapets evne til å finansiere avtalt andel.

Utvidelsen av sikkerhetsområder og forlengelsen av rullebanen vil medføre et masseuttak på ca 2,3 millioner m3 anbragte masser. 600.000 m3 av disse massene er nødvendige for baneforlengelsen. Massene vil hovedsakelig hentes fra området nord og nordøst for dagens infrastruktur, og dermed legge til rette for fremtidig ny infrastruktur i dette området slik den nylig godkjente lufthavnplanen beskriver.

Utvidelsen av rullebanen vil i sin helhet skje mot øst. Det forventes anleggstart første halvår 2009 med ferdigstillelse andre halvår 2011. I anleggsperioden er det Avinors målsetting at den daglige driften skal bli minst mulig berørt, og at publikum fortsatt skal kunne oppleve lufthavnen som lett tilgjengelig og med et godt rutetilbud.