– Energikrise legger press på Norge

Kampen om oljen kan endre norsk utenrikspolitikk. Verdens energibehov kan gjøre det tøffere for oljenasjonen Norge, advares det i en ny bok. 

– Vi er i en utsatt situasjon gjennom at vi er nabo med Russland, står utenfor EU og er i allianse med USA. Norge vil komme mer i søkelyset, og vi må forberede oss på de konfliktsituasjoner som kan oppstå globalt, sier Leiv Lunde, en av forfatterne av boka «Norske interesser» til NRK.

Boka springer ut av prosjektet «Refleks – norske interesser i en globalisert verden», som utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) satte i gang i Utenriksdepartementet.

Skyhøye oljepriser og stadig tøffere kamp om energiressursene kan ifølge boka gi Norge en ny og vanskeligere rolle i verden. Som en av verdens største oljeeksportører står Norge midt i krigen om energien, og det kan føre til et langt større press på Norge fra flere kanter.

– Andre land og store aktører kan ha interesse av oljeutvinning i full fart, slik at vårt offensive miljøregime og vår forsiktighet rundt olje- og gassutvinning i nordområdene kan komme under press, sier Lunde, som påpeker at Norge og Russland har uavklarte grensespørsmål i nordområdene.

Han tror imidlertid ikke at dette vil føre til væpnet konflikt.

– Vi holder ikke det som særlig sannsynlig. Samtidig kan vi ikke utelukke en væpnet konflikt i nordområdene i framtiden, sier han.