Må pusses opp for 13 milliarder

Nye beregninger viser at det vil koste rundt 13 milliarder kroner å pusse opp forfalne kirkebygg i Norge. Det kan bety at noen må rives. 

Frank Grimstad i Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon (KA) sier at beløpet på 13 milliarder kroner er høyere enn tidligere anslag. Summen er så høy at det etter hans mening må være tillatt å se på om man heller skal rive noen kirker i stedet for at de står og forfaller.

– De mange kirkene i tynt befolkede kommuner er et pengesluk når det gjelder vedlikehold. I gamle dager ble kirker revet. Den sterke bevaringstanken som kom på slutten av 1800-tallet. var bra på mange måter, og det er viktig å ta vare på mange kirkebygg. Men samtidig er det nå mange kirker rundt omkring som er lite brukt, og det vil ikke være noe stort antikvarisk tap om noen av dem blir revet, sier Grimstad til Stavanger Aftenblad.

Til sammen er det om lag 1.620 kirkebygg i Norge. 220 er fredet og 760 kirker har status som verneverdige. Fraflytting har ført til at mange kirkebygg ligger på steder der det bor lite folk. Noen sentrumskirker i større byer, først og fremst i Oslo, er også lite brukt.

Leder Nils-Tore Andersen i Kirkerådet sier at kirker som står og forfaller, er en hodepine, men peker på at mange av kirkene har en kirkegård rundt seg, og dermed har en funksjon.

Han er skeptisk til å bruke kirkebygg til andre formål.

– Som en siste utvei kan en kirke avvigsles, men det er en vanskelig vei. Man må i det lengste prøve å bruke den som kirke, men gjerne med ett bestemt formål, for eksempel som kulturkirke eller som ungdomskirke, sier Nils-Tore Andersen.